Precedentul Afacerea Parcul Verdi: 50 milioane de euro pentru un penal urmărit internațional. Votul decisiv dat de șefa USR București, Roxana Wring

10 iunie 2019

10 iunie 2019

Afacerea, care se constituie în precedentul perfect pentru modificările legislative propuse de Nicușor Dan cu parlamentarii PSD și USR, este achiziția a aproape Parcului Verdi către Primăria Municipiului București (PMB).

Prin votul a două treimi din consilierii Consiliului General al Municipiului București (CGMB) dat la sfârșitul anului trecut, PMB a decis săi cumpere cele aproape 5 hectare ale Parcului Verdi pentru fabuloasa sumă de 50 de milioane de euro.

Parcul Verdi este, și acum (vezi foto) , la mai bine de șase luni de la parafarea afaceri, o ruină verde, un petic de pământ cu verdeață sălbatică, probabil cea mai scumpă din București.

Conform unui răspuns al PMB, trimis redacției discoverproject.ro afacerea a demarat “în  data de 06.09.2018, la propunerea Primarului General și la solicitarea locuitorilor din zonă, când consilierii generali au aprobat Hotărârea privind cumpărarea de către PMB a terenurilor care constituie parcul Verdi. Astfel, după aprobare, în data de 12.10.2018, PMB a încheiat cele 7 contracte cu vânzătorii terenurilor  situate în București, strada Giuseppe Verdi nr. 2 Bis și strada Gheorghe Titeica nr. 143 – 147, sector 2 –  cunoscute ca Parc Verdi”, se arată în răspunsul PMB.

Deși Prefectura București decide să atace în instanță, în martie 2019, Hotărârea CGMB, prin care se parafa afacerea Parcul Verdi, oficialii PMB precizează că “până la această data (n.r. 20.05.2019) , Primăria Municipiului București a achitat, conform contractelor încheiate, o parte din sumă, adică 26.834.438 EUR, valoarea totală de plată pentru terenurile achiziționate fiind de 49.775.042 EUR. Hotărîrea CGMB nr. 573/2018 prin care se aprobă achiziționarea a 7 terenuri în suprafață totală de 46.088 mp situate in Bucuresti, str. Giuseppe Verdi nr. 2 Bis și str. Gheorghe Țiteica nr. 143-147, sector 2 – „Parc Verdi” este suspendată de drept, C.G.M.B. fiind chemat in instanță de către Instituția Prefectului Municipiului București în vederea anulării acestei hotarari“.

Dupa ce Prefectura Bucuresti a atacat hotararea, in data de 07.03.2019,  Primaria Municipiului Bucuresti a efectuat plata aferenta transei cu scadenta in data de 15.04.2019, in valoare de 1.626.480 EUR aferenta unui singur contract de vanzare nr.1007/2018 din cele 7 contracte de vanzare incheiate intre Primaria Municipiului Bucuresti si vanzatorii terenurilor ce fac obiectul HCGMB 573/2018.

Proprietarii terenurilor din Parcul Verdi erau: Emil Dragoş Săvulescu, un om de afaceri implicat în zeci de dosare de retrocedare de terenuri, condamnat la cinci ani de închisoare, fugit din România și dat în urmărire internațională (vezi foto), Săvulescu Nicolae, Speranța Budeanu, mama fondatorului tabloidului Cancan, Radu Budeanu, Manochehr Saadati- Sohi, un dezvoltatori imobiliar, Noemi Roxana Saadati- Sohi, Mircea Robea, Liviu Traian Poenaru, Deak Andrei, Cosmin Tirvuloiu, Maria și Radu Dornean și Dobrescu Elisabeta.

Conform actelor de pe site-ul PMB (vezi aici întreaga documentație), cei care au negociat cu autoritatea locală au fost Dragoș Săvulescu și mama acestuia, Geta Săvulescu.

Totuși, Săvulescu a fost cel care a oferit spre vânzare primăriei terenurile din parcul Verdi în numele tuturor proprietarilor conform unei adrese din 14 august 2018 (vezi aici documentul): „Conform expertizei (…) valoarea minimă aferentă zonei în care sunt încadrate terenurile sus-enunțate este de 1.310 Euro/mp. Independent de procedurile demarate de municipalitate, am comandat către experții (…) efectuarea unui raport de evaluare privind estimarea valorii de piață a acestor terenuri, iar conform acestei lucrări de specialitate valoarea estimate este de 1.855 Euro/mp (…) Încă de la început prin cererile depuse, ne-am exprimat intenția de a vinde respectivele terenuri pentru un preț care să țină cont de valorile de piață (…) În considerentele celor de mai sus, eu Săvulescu Emil Dragoș, în nume propriu și ca mandatar vă fac oferta de a vinde cele 7 loturi pentru un preț de 1250 Euro/mp, preț care ar include și renunțarea de către toți proprietarii la toate pretențiile avute sau pe care le-ar putea invoca în instanță în legătură cu respectivele proprietăți„.

O săptămână mai târziu (vezi aici documentul), Dragoș Săvulescu revine cu o adresă semnată acum și de mama sa în care reduce pretențiile tuturor proprietarilor la 1080 Euro/,mp: ” (…) Prin prezenta vă comunicăm disponibilitatea noastră de a reduce oferta de vânzare a terenurilor de la prețul de 1250 Euro/mp pe care v-am făcut-o (…) și ținând cot de toate aspectele prezentate de către ambele părți în cadrul întâlnirii de azi, precum și de discuțiile avute ulterior între noi, proprietarii terenurilor, înțelegem să vă facem o nouă ofertă fermă de a vinde cele 7 loturi pentru un preț de 1080 Euro/mp, preț care ar include și renunțarea de către toți proprietarii la toate pretențiile avute sau pe care le-ar putea invoca în instanță în legătură cu respectivele proprietăți

Și ce să vezi, prețul final achitat de Primărie a fost fix cel cerut de Dragoș Săvulescu, 1080 Euro/mp pentru un spațiu verde pe care nu se putea oricum construi conform legislației în vigoare decât în proporție de 10% și pe care de fapt Primăria nu ar fi trebuit să-l cumpere de la bun început, existând alte modalități prin care ar fi putut intra în posesia acestuia.

Dragoș Săvulescu a fost condamnat în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri și plaje în Constanța în care a fost condamnat Radu Mazăre la opt ani și jumătate de închisoare cu executare.

Dragoș Săvulescu a fost asociat în firma Global Invest Group-Societatea de Investiții și Dezvoltare SA cu un alt controversat investitor din piața imobiliară, Dragoș Dobrescu.

Pentru ca afacerea Parcul Verdi să treacă, era nevoie de votul a două treimi din numărul consilierilor din CGMB, adica 37 din 55. Majoritățile pentru un vot în CGMB se constituie mai întâi cu consilierii PSD și ai aliaților acestora, UNPR și PMP, ulterior se aruncă ocheade spre PNL, pentru ca, în final, dacă mai e nevoie de un vot, acesta să fie asigurat de consilierii USR.

Și tocmai așa s-a și întâmplat, votul decisiv fiind asigurat de nici mai mult nici mai puțin de către Roxana Wring, consilier general din partea USR și șefa USR București.

Afacerea a fost votată de consilierii PSD, UNPR, PMP. O serie de consilieri generali ai PNL și USR nu au votat totuși această afacere, toți mai puțin chiar șefa lor, Roxana Wring, și un apropiat al  acesteia, Ionuț Arsu.