Roxana Wring: “Legea spune că prețul este cel din grila notarială” vs. Nicușor Dan:”Terenul a fost supraevaluat de 10 ori față de valoarea de piață”

10 June 2019

10 iunie 2019

Șefa USR București, Roxana Wring, al cărei vot a fost decisiv, pentru ca afacerea Parcul Verdi să treacă cu două treimi cât era necesar în Consiliul General al Municipiului București,  are un punct de vedere similar cu cel al Gabrielei Firea, primarul PSD al Bucureștiului, conform căruia ea a votat pentru mai mult spațiu verde pentru cetățeni, că nu îi cunoaște pe beneficiarii votului ei și, dacă e vreo problemă penală, să sesizăm autoritățile:

Din documentele puse la dispoziție de Primăria Capitalei nu am găsit nici o suspiciune de fraudă. Dacă aș fi avut cea mai mica suspiciune că ceva este ilegal, nu numai că nu aș fi votat proiectul, ci aș fi sesizat imediat Parchetul. De altfel,cred că acest lucru trebuie să îl facă oricine care are suspiciuni legate de această achiziție. Dacă legea a fost încălcată, atunci instanța va dispune anularea hotărârii”.

Wring afirmă că prețul plătit a fost exorbitant pentru că legea prevede că se expropriază la valorile din grila notarială: “Situația de la Parcul Verdi este mult mai nuanțată decât a fost prezentată în presă. Mai precis, legea prevede, încă din 2013, ca prețul pentru astfel de achiziții să fie stabilit în funcție de grila notarială. Or tocmai asta este explicația sumei enorme la care s-a ajuns: prețul pentru Parcul Verdi este exact prețul din grilă. În al doilea rând, proprietarii (n.r. de terenuri din acest parc) au câștigat în 2016 în primă instanță la la Tribunalul București dreptul de a primi despăgubiri de peste jumătate de milioane de euro pentru contravaloarea lipsei de folosință a terenurilor. La această sumă s-ar fi adăugat anual 2 Euro/mp pentru toată perioada în care terenul ar fi rămas ca încadrat în spațiu verde. În al treilea rând, jurisprudența oferă numeroase exemple în care proprietarii de terenuri retrocedate au schimbat încadrarea din spațiu verde în teren construibil prin decizia irevocabilă a instanței. Mai mult ca sigur, acel teren nu ar fi rămas spațiu verde, ci ar fi devenit mai devreme sau mai târziu un mic cartier de blocuri și vile”.

Șefa USR București spune că nu îi cunoaște pe nici unul din foștii proprietari din parcul Verdi și că nu a avut nici un fel de beneficiu în urma votului dat în CGMB. “Nu am avut absolut nici o discuție cu vreunul dintre proprietarii terenurilor respective și nici cu reprezentanții acestora. Nu am avut discuții pe acest subiect nici măcar cu alți consilieri de la alte partide. Matematic, în anumite circumstanțe, acest proiect ar fi putut să treacă și fără voturile noastre. Însă este istorie contrafactuală și nu are relevanță în acest moment. Ceea ce vreau să spun este că votul pe care l-am dat nu l-am negociat cu nimeni. Am votat așa cum am considerat că este oportun. Între certitudinea unui parc și probabilitatea unor betoane, opțiunea mea a fost clară. Dacă prețul a fost convenit între părți cu încălcarea legii este un subiect pe care doar justiția îl poate stabili. Eu una, în acest moment, nu am nici un indiciu în acest sens”.

În schimb Nicușor Dan susține că prețul plătit de Administrația Firea pentru Parcul Verdi a fost de zece ori mai mare decât cel de piață. ”Administrația Firea se pregătește să dea cel mai mare tun de la instalare, plătind 50 milioane de euro pe un teren de 5 hectare din Parcul Verdi. Bucureștenii trebuie să știe că prețul la care e decisă să cumpere Primăria acest teren de 5 hectare, 1080 euro pe metrul pătrat, este mult supraevaluat, de aproximativ 10 ori mai mare față de valoarea de piață a lui. Sunt un susținător al principiului răscumpărării de către municipalitate a tuturor spațiilor verzi aflate în proprietate privată, dar hotărârea de astăzi împiedică realizarea acestui deziderat. Prin ridicarea prețului de cumpărare la 1000 euro / mp, vor trebui 2-3 miliarde de euro pentru a răscumpăra cele 200 – 300 hectare de spațiu verde aflate în proprietate privată în București”, a spus Nicușor Dan.

El invocă o problemă legislativă care stă la baza prețului exorbitant plătit fugarului Dragoș Săvulescu, problem care, însă, ar justifica oarecum prețul uriaș plătit: ”În primul rând a fost o greșeală în grup când, la începutul lui 2018, a fost modificată legea exproprierilor 255/2010: dacă până atunci se specifica că primăria poate expropria tot felul de lucruri pentru utilitate publică la valorile din grila notarială, după aceste modificări s-a adăugat că exproprierea trebuie să se facă și pentru spațiile verzi tot la valorile din grila notarială. Nu și-au dat seama că grila notarilor nu e suficient de precisă pentru a se referi la spațiile verzi interurbane și de aceea e cumva justificat în grila lor că le-a dat 1080 Euro/mp pentru Parcul verdi, cumva ei sunt acoperiți cu grila notarilor. Totuși, proprietarii de parcuri sunt de fapt proprietari captivi și pot să nu le dau niciodată autorizație”.