Să cumpărăm cu miliarde de euro spații verzi retrocedate dubios și să falimentăm primăriile care nu-și pot plăti salariile

10 iunie 2019

10 iunie 2019

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților a fost înaintat plenului Senatului spre dezbatere și adoptare pe 11.09.2018. În numele inițiatorilor semnau atunci Adrian Dohotaru, fost deputat USR, formațiune din care și-a dat demisia, acum activând ca deputat independent dar susținător al formațiunii cu viziuni comuniste Demos, și Petre Florian Manole, deputat PSD. Se solicita  dezbaterea în procedură de urgență.

Pe lista inițiatorilor acestor modificări susținute de către USR (https://www.usr.ro/2018/10/16/propunerile-usr-de-modificare-legii-spatiilor-verzi-adoptate/ https://www.usr.ro/2018/10/24/senatul-adoptat-propunerile-usr-de-modificare-legii-spatiilor-verzi/) se mai află deputații USR Nicușor Dan, Cosma Lavinia, senatorii USR Mihai Goțiu și Allen Coliban și deputații PSD Andrei Pop și Vasile Cocoș.

De altfel încă din 2017 când încă era în USR, Adrian Dohotaru milita pentru o nouă lege a exproprierii prin care proprietarii parcuri retrocedate să fie mai repede despăgubiți (vezi aici detalii https://www.usr.ro/2017/06/14/usr-propune-imbunatatirea-legislatiei-exproprierilor/ https://www.usr.ro/2017/07/05/usr-propune-modificarea-legii-exproprierilor-pentru-o-plata-mai-rapida-despagubirilor/): Spațiile verzi trebuie incluse în legea cadru a exproprierilor, astfel încât autoritățile locale să poată realiza exproprieri pentru crearea de noi parcuri sau locuri de joacă, în condițiile uzuale ale Legii 33/1994, fără să fie necesară adoptarea unei legi pentru fiecare spațiu verde nou creat. În România, spațiile verzi sunt puține în raport cu cerințele europene de asigurare a unui spațiu verde de 26 mp/pe cap de locuitor, suna îndemnul USR.

Mulți primari, în frunte cu Gabriela Firea, au promis cetățenilor că vor recupera o parte din spațiile verzi retrocedate, dar în practică nu s-a întâmplat acest lucru, iar autoritățile nu au nici instrumentele pentru a crește numărul de spații verzi din orașe. De exemplu, în București, există peste 130 de cereri de retrocedare în parcul Văcărești care nu au fost soluționate. De aceea, USR propune, după o dezbatere cu societatea civilă, includerea spațiilor verzi în legea exproprierilor, pentru a facilita crearea de noi parcuri, locuri de joacă, grădini și livezi. Este o șansă bună de a crește calitatea vieții din orașele României”,  declara în 2017 Dohotaru, când active la USR.

Cu o majoritate covârșitoare, mai puțin a senatorilor UDMR, proiectul de lege al lui Nicușor Dan trece de Senat pe 24 octombrie 2018 fiind transmis peste o săptămână către Nicolae-Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților la vremea respectivă.

De atunci proiectul de lege se află în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. În ciuda impactului financiar devastator, proiectul adună cu o veselie nemaiîntâlnită avize favorabile de la Consiliul Economic și Social, Consiliul Legislativ, ba chiar de la Guvernul Dăncilă ale cărui venituri bugetare sunt într-o scădere accelerate.

Cea mai controversată modificare din proiectul de lege inițiat de deputatul USR și activistul de mediu Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul (ASB) și coordonatorul unei vaste rețele de ONG-uri de mediu, se referă la impunerea primăriilor de a achiziționa parcurile sau spațiile verzi retrocedate de-a lungul timpului către diverși samsari din mafia imobiliară.

“Autoritatea Publică Locală va fi obligată să inchirieze și/sau să cumpere parcurile și pădurile retrocedate, impactul asupra bugetelor locale ajungând la câteva miliarde de euro. Numai pentru București, la cele câteva sute de hectare de spații verzi retrocedate suma necesara pentru exproprieri depășește un miliard de euro dar se poate ajunge la sume de 4-5 ori mai mari“, spune Radu Costel, secretarul Asociației Băneasa 21.

Conform art. 14 alineatele 5 și 6: “Proprietarii terenurilor menţionate la alin. (4) garantează accesul permanent și gratuit al publicului la spațiile verzi în schimbul unei compensaţii băneşti plătite de către autoritatea publică locală competentă, echivalentă cu valoarea folosinței terenurilor respective“, respectiv “6.  În situația în care proprietarii terenurilor menţionate la alin. (4) nu asigură accesul publicului la spațiile verzi pe care le au în proprietate, se demarează procedura de expropriere pentru cauză de utilitate publică, în condițiile Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică“.

Mai mult, la alineatul 11 se prevede ca “autoritățile administrației publice centrale și locale vor asigura în bugetele anuale fonduri pentru finanțarea acestor proceduri“.

Nicușor Dan, un absolvent al Facultății de Matematică, dă dovadă de o rară inexactitate, menționând ba că ar fi vorba de 2-300 de hectare de spațiu verde retrocedate de-a lungul anilor în București,pentru care va trebui să se plătească 2-3 miliarde de euro, ba, ulterior, de doar 100 de hectare pentru care va trebui să se plătească doar 100 milioane de euro.

“Eu pot doar să estimez, ideal ar fi să avem carte funciară și registrul spațiilor verzi. În București, cred că suntem undeva către 100 de hectare de spații verzi retrocedate, am estimat așa la ochi. pot fi și 200 (n.r. anterior el declarase că, în București, ar fi 2-300 de hectare retrocedate pentru care ar trebui plătite circa 2-3 miliarde de euro).  În parcurile mari ar fi vorba de vreo 60-70 de hectare – IOR 9 , parcul Brâncuși 2 ha, Verdi 7 dintre care PMB a răscumpărat 5, prin Tei mai sunt și prin parcul Tineretului. Pe unele din aceste parcuri s-a construit și nu mai poți să le iei înapoi. A dat Videanu prin 2005, când era un fenomen necontrolat iar instanțele și primăriile au retrocedat 20 de hectare numai în parcul Tineretului.

În plus pe lângă suprafețele retrocedate din parcuri mai sunt și spațiile verzi dintre blocuri a căror suprafață nu le știe chiar nimeni. “

Secretarul Asociației Băneasa21 susține că proprietarii care au mers în instanță pentru a cere primăriilor să-i exproprieze au pierdut: “Până acum, au fost încercări ale proprietarilor de a obliga autoritatea publică să-i exproprieze, dau au pierdut în instanță. Ceea ce proprietarii actuali nu au reușit să obțină în instanță, obțin prin noua lege susținută de USR“, afirmă secretarul Asociației Băneasa21.

Mihai Grigore, jurist care reprezintă mai mulți revendicatori în baza legilor proprietății, susține că prin moficările propuse de grupul USR-PSD din jurul lui Nicușor Dan păguboasa afacere a parcului Verdi se va extinde la nivelul Bucureștiului și al întregii țări: “În primul rând nu aveau voie sa le retrocedeze dacă erau parcuri iar după ce vor intra în vigoare aceste modificări la legea spațiilor verzi se va intampla fix ca la parcul Verdi. Practic acum se încearcă să acopere măgăriile celor care le-au retrocedat – vin îți  dau parcul și acum ți-l plătesc. E o afacere de miliarde de euro“.

Grigore susține că avantajele pentru beneficiarii modificărilor la legea spațiilor verzi nu se opresc aici: “Nu mai stai ca la ANRP (Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților) la rând, ci intri în negociere directă și iți iei banii direct, în loc să fii un număr de ordinul miilor care stă și îmbătrânește la coadă, ai terenul, ești intabulat, începi să ameninți că, dacă nu mă despăgubiți, mă apuc să construiesc“.

Juristul mai susține că este clar că există interese în promovarea unor astfel de modificări legislative: “Soluția corectă ar fi să îi trimiți pe toți la ANRP, să le anulezi dispoziția prin care au fost puși în posesie cu respectivele terenuri/parcuri. De ce să intre primăria într-o negociere direct și să îl și  mai despăgubească direct. Așa unii promovează astfel de modificări legislative prin care oblige primăria să îi despăgubească pe unii și toată lumea iese în câștig după o negociere direct cu doi directori din primărie și cu Firea și nu mai trece prin fluxul ANRP, Prefectură etc“.

Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România, și primar al sectorului 3 al Bucureștiului susține că proiectul de lege al lui Nicușor Dan va falimenta primăriile. : “Primăriile astea pe care le-a distrus Dragnea, aceste prevederi o sa le falimenteze. Eu n-am bani de salarii, avem săptămâna viitoare zi de salarii și nu avem bani de salarii. Nu mai plătim salarii, nu mai facem salubritate, o sa dăm toți banii pentru răscumpărarea parcurilor retrocedate, ba chiar zic să o facem cu prioritate. Ce pot să mai comentez? e prima aberație legislativă pe care o întalnim? Să ne dea posibiltatea să o facem corect, să ne dea sursa de finanțare, doar așa aș considera că e oportun si corect“.

Săptămâna trecută chiar primarul Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea, a declarant că Primăria Capitalei înpreună cu cele șase sectoare sunt în faliment nedeclarat.

Deputatul PSD, Florin Manole, unul dintre semnatari, susține că nu s-a făcut un studiu de impact financiar și că a reunit politicieni din mai multe partide: “ E un proiect ce a fost inițiat de către Asociația Peisagiștilor din România, un proiect pe care l-am asumat cu colegi foarte diverși din punct de vedere politic, nu e un proiect partizan, nici domeniul nu e partizan, protecția mediului e o temă importantă.

Nicușor Dan a fost de la început implicat și a fost parte din consorțiul de ONGuri care a făcut proiectul european care a produs această versiune de text.

Deputatul PSD spune că nu s-a făcut un studiu privind impactul financiar al legii: “E greu, dacă nu cumva imposibil de făcut un asemenea studiu de impact financiar al acestor modificări pentru că proiectul nu se adresează unor proprietari, nu am avut în minte situații concrete.

Pe de altă parte retrocedări pot să se întâmple prin hotărâri judecătorești chiar și acum când discutăm, nu pot fi anticipate. Am auzit de afacerea parcul Verdi, dar eu zic în primul rând că situații de acest gen cu sensibilități imobiliare nu văd în localitatea mea natală Amara, Ialomița.

La parcul Verdi legea de care vorbim nu e în vigoare, e doar în propunere, despăgubirea de la Verdi pe bani foarte mulți, probabil corectă, a fost legală din câte știu și atunci în acest moment fără această inițiativă, tranzacțiile dintre primării și privați nu sunt interzise“.

Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor din România, organizație profesională care a creionat proiectul de lege este foarte nedumerită de întrebările legate de faptul că va obliga primăriile să răscumpere spațiile verzi retrocedate către mafia imobiliară: “Care e problema dvs că nu reușesc să înțeleg? Ce nu e bine la această chestie că obligăm primăriile să cumpere suprafețele verzi retrocedate?. Primăriile prevăd o grămadă de bani pentru nimicuri. Altfel cum se pot păstra spațiile verzi respective în locul în care sunt dacă nu obligăm primăriile să plătească aceste sume către proprietarii cărora le-au fost retrocedate? “.