Mallul de la intrarea în parc

8 iulie 2019

Stelian Negrea

Pe strada Liviu Rebreanu din București la numărul 4 a fost inaugurat, în urmă cu trei ani, mallul Parklake Shopping, o investiție de 180 milioane de euro, finanțată de o o firmă portugheză, Sonae Sierra, și una irlandeză, Caelum Development.

Terenul viran de 8,2 hectare vândut de mafia imobiliară cu 49 milioane de euro către dezvoltatorii mallului Parklake

Terenul pe care s-a construit mallul a aparținut, în trecut, bazei sportive Spartac din Titan, iar gruparea, care l-a preluat și l-a vândut către dezvoltatorii mallului cu 49 de milioane de Euro a fost și este contectată la unul dintre cei mai importanți și controversați speculatori imobiliari din România ­ Dragoș Dobrescu.

Afacerist discret, dar extrem de influent, cu conexiuni în toate partidele politice, Dobrescu, 49 de ani, locuiește de mai mulți ani în Monte Carlo, dar a fost mereu conectat la liderii politici din România.

În ultimul deceniu, Dobrescu a fost unul dintre mogulii imobiliari și creierul unei rețele imobiliare care a acaparat  bucăți importante din Capitală.

Aceste rețele mafiote au preluat mari suprafețe de teren, fie de la urmași ai unor foști proprietari deposedați de bunuri în perioada comunistă, fie falsificând documente.

Din aceste rețele fac parte politicieni, magistrați, polițiști, ofițeri sau foști ofițeri din serviciile secrete, afaceriști etc. Ei au speculat problemele legislative și corupția.

Adevărații proprietari se judecă ani de zile în instanță să redobândească proprietățile, iar pe diferite canale subterane au fost avertizați că dacă nu își cedează drepturile nu vor vedea niciodată terenul sau banii (după 2006 cei care nu mai pot primi bunurile în natură primesc acțiuni la Fondul Proprietatea).

Astfel că ei vând drepturile acestor rețele care au relațiile formate la nivelul Primăriilor, în Justiție, cu avocați, notari etc. și obțin rapid în instanță dreptul la terenurile sau casele respective, iar apoi primesc terenurile de la autorităţile locale.

Recent DiscoverProject a dezvăluit (vezi aici link către anchetă https://discoverproject.ro/2019/06/10/parcurile-bucurestene-transformate-de-nicusor-dan-intr-o-afacere-gigantica-pentru-mafia-imobiliara/ ) cum activistul de mediu Nicușor Dan, deputat independent fost USR, și candidat la Primăria Capitalei a inițiat alături de parlamentari USR și PSD un proiect de lege prin care obligă autoritățile locale și centrale să achiziționeze toate parcurile retrocedate către mafia imobiliară.

Dimensiunea acestei afaceri este uriașă: 2-3 miliarde de euro doar la nivelul Bucureștiului și dublă la nivelul întregii țări.

Schema de lângă parc

Folosind interpuși sau firme din zone offshore (Panama, Delaware, Cipru etc), Dobrescu a devenit după anul 2000 (pe când avea doar 33 de ani) un jucător important pe piața imobiliară din România, în special pe piața neagră (a retrocedărilor cu probleme).

Documentele consultate de Discover Project arată că Sorin Tuță (49 de ani) ­ cel care a vândut mai departe terenul la firma RI Management SPV 6 SRL (care ulterior a devenit Caelum Development SRL, iar astăzi se numeşte Parklake Shopping SRL) ­ este doar un interpus în această afacere pentru gruparea Dobrescu.

Tuță este o persoană cu studii medii care a avut o mică firmă de comerț, alături de alți doi muncitori, afacere închisă de aproape șase ani. Deși Sorin Tuță figurează în contract că este vânzătorul, totuși, în realitate, banii plătiți de firma cumpărătoare nu au ajuns la Tuță, ci în conturile Mariei Cocoru (aceeași persoană care a fost mandatar și pentru Romalo Eduard (născut în 1923) în procesul de revendicare a terenului).

Maria Cocoru l­a reprezentat pe Sorin Tuță ca mandatar în vânzarea terenului, ceea ce o face persoană cheie în întregul proces ­ de la obținerea celor 8,2 hectare și până la vânzarea lor către irlandezi.

Avocații grupării

Adresa de contact pentru Sorin Tuță în contractul de vânzare a fost strada Alexandru Donici nr. 27.

În același loc, își avea atunci biroul și  avocata Anca Măntescu Marilena (43 de ani), cea care i­a asistat pe Romalo Eduard și pe Maria Cocoru în procesul juridic pentru obținerea terenului de la Primărie.

Adresa de email din contractul de vânzare­ cumpărare pentru Sorin Tuță este sorinnedea@yahoo.com.  Sorin Nedea este administratorul firmei BASP Property SRL cu sediul la aceeași adresă din Alexandru Donici, 27. Grupul BASP este controlat de afaceristul Petre Băjenaru, de profesie muncitor mecanic, un apropiat al afaceristului Dobrescu.

Cei doi ­ Dobrescu și Băjenaru ­ au dezvoltat un important proiect imobiliar într­o zonă rezidențială a Bucureștiului.

Avocata Anca Măntescu Marilena și­a mutat biroul din strada Alexandru Donici 27, în strada Primăverii 55 (loc unde și-a avut sediul principala firmă, Monolit Development, controlată de Dragoș Dobrescu.

Același afacerist, Dragoș Dobrescu, a intervenit alături de Sorin Tuță într­un proces în care acesta din urmă revendica un important teren din Nordul Bucureștiului, prin aceeași schemă a drepturilor litigioase. Dobrescu şi Tuţă au fost reprezentaţi atunci de către acelaşi avocat, Simona Bărăscu (care are biroul in acelasi loc din strada Primaverii nr .55, unde isi avea cartierul general Dobrescu).

Sorin Tuță s-­a judecat atunci, printre alții, chiar cu Serviciul de spionaj al României (SIE) și a câștigat mai multe hectare în Băneasa, una dintre cele mai scumpe zone din București.

Terenul a fost vândut apoi către grupul Willbrook  (patronat de afaceristul evreu Sami Ofer).

Filiera națională

Tribunalul București este unul din locurile unde gruparea Dobrescu a câștigat multe dosare pentru terenuri în București și împrejurimi.

O afacere similară din Constanța în care au fost implicați parteneri ai grupării Dragoș Dobrescu arată legăturile subterante cu conducerea Tribunalului București.

Primarul Constanței Radu Mazăre, notari, zeci de funcționari din Primărie, dar și afaceriști au fost judecați și condamnați la ani grei de închisoare cu executare pentru falsuri și retrocedări ilegale. Doi dintre beneficiarii importanți ai rețelei Constanța, prin care au fost preluate ilegal zeci de hectare de teren, pe baza unor falsificării unor certificate de moștenitor al unei vechi familii boierești, sunt Dragoș Săvulescu și respectiv, Cristian Borcea, doi dintre foștii acționari ai clubului de fotbal Dinamo București.

Ambii au legături directe, potrivit documentelor judiciare, cu Dragoș Dobrescu: Săvulescu este partener de afaceri cu Dragoș Dobrescu într­o companie bucureșteană, iar Cristian Borcea a fost împrumutat cu 1,5 milioane de euro de către același Dobrescu, după cum rezultă dintr­un alt dosar în care Borcea este judecat pentru evaziune fiscală în transferul unor fotbaliști de la Dinamo (fostul club al Ministerului de Interne).

Mai important, este că alături de Săvulescu, Mazăre, Borcea este judecat și notarul Jean Andrei. Acesta a fost chiar soțul vicepreședintei Tribunalului București, Laura Andrei (între timp, cei doi au divortat).

Gruparea Cocoru-­Tuță a avut și au foarte multe cereri de retrocedare la acest tribunal. Oficial, Maria Cocoru detine peste 200 de hectare de teren in Bucuresti, obtinute prin retrocederi, ceea ar plasa­o în topul miliardarilor români însă aceasta nu are nici o apariție publică fiind o miliardară fără chip.

Gaj pe teren

În data de 20 dec 2007,  R.I. Management SPV 6 ( actuala Parklake Shopping SRL) a garantat cu terenul de 82.000 mp din Liviu Rebreanu 4 un imprumut de 15 milioane euro de la Sonae Sierra Developments Holdings BV.

Durata împrumutului luat inițial pe doi ani a fost ulterior extinsă în 2008 si 2009 , iar în 2013 a mai fost prelungit cu încă cinci ani.

La momentul primei garanții din 2007, Eduard Doandes își vânduse acțiunile (pe 17.09.2007) către IZZIE S.A.R.L. Luxemburg.  Doandes și Torpey  ți ceilalti irlandezi din afacere detin un numar impresionant de firme in Bucuresti, în special în domeniul imobiliar.

Juriștii consultați pe marginea acestei tranzacții susțin că modul în care terenul a fost retrocedat ridică mari semne întrebări, dar că actele au fost făcute astfel încât să aibă o aparență legală.