OPINIE: O vară mai puțin tragică dacă funcțiile publice nu ar fi tranzacționate de politicieni ca la talcioc

19 august 2019

Stelian Negrea

Caracal. Două tinere dispărute, cel mai probabil decedate. Posibil ca numărul victimelor să crească. Săpoca. Cinci vieți curmate. E posibil ca numărul victimelor să crească. Mangalia. Un decedat pentru că a fost împușcat în plină stradă.

O vară caniculară plină de tragedii care au îndurerat o țară întreagă și care arată un stat făcut țăndări îngenuncheat de incompetență și sufocat de corupție. Din nefericire lanțul tragediilor nu se va opri aici.

Implicarea politicului în numirile funcționarilor publici este cea mai nocivă cauză care șterge cu buretele ani de pregătire, care deprofesionalizează masiv orice meserie, lăsând loc doar loialității oarbe drept singur criteriu de selecție.

Într-o decizie din 2016, în care se motiva, arestul la domiciliu pentru fostului viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, un judecător al  Înaltei Curți de Casație și Justiție trăgea un semnal de alarmă referitor la tranzacționarea funcțiilor publice de către politicieni: „Numirea persoanelor în diferite funcţii publice de către politicieni în schimbul plăţii unor sume de bani reprezintă un fenomen de o gravitate extremă pentru societatea românească, având în vedere că este de natură să ducă la perpetuarea şi multiplicarea corupţiei. Funcţionarii numiţi în acest mod sunt stimulaţi să săvârşească, la rândul lor, infracţiuni pentru a recupera sumele avansate, cu consecinţa fraudării exponenţiale a resurselor care ar trebui să contribuie la dezvoltarea societăţii.

Bogdan Olteanu era acuzat că primise 2 milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, unul pentru el și altul pentru premierul Călin Popescu Tăriceanu al cărui șef de cabinet era, pentru a-l numi în fruntea Rezervației Deltei Dunării pe activistul de mediu Liviu Mihaiu.

Toate cele trei tragedii au personaje cheie numite politic. Resursele sunt alocale tot politic care, în aceste cazuri, înseamnă discreționar la mila unui șef de județ. Acuzațiile privind numirea diferitelor personaje cheie din cele trei tragedii au fost tot în sensul numirilor în urma unor tranzacții gestionate de factorul politic.

PSD și ALDE, cele două partide care încă formează actualul guvern, sunt campionii absoluți în tranzacționarea funcțiilor publice ca la iarmaroc ca în perioada fanariotă.