Reacție rapidă după întâlnirea Trump-Iohannis. Cine sunt oficialii guvernamentali care insistă pentru chinezi pentru licitația 5G, pentru Centrala de la Cernavodă și care nu modifică Ordonanța anti Exxon

21 august 2019

Marcel Popescu

Întâlnirea de ieri dintre președintele României, Klaus Iohannis, și cel al SUA, Donald Trump, a abordat trei subiecte majore de interes pentru cele două țări pentru care Guvernul României sau oficiali din Cabinetul Dăncilă insistă într-un mod cel puțin ciudat.

Primul dintre aceste subiecte se referă la semnarea de către cei doi președinți unui memorandum pentru tehnologica 5G, știută fiind războiul declanșat de autoritățile SUA împotriva companiei chineze Huawei acuzată de spionaj în în SUA în favoarea guvernului chinez.

În România Huawei este foarte bine primită și privită de autoritățile române în ciuda avertismentelor dure ale oficialilor americani conform cărora SUA nu vor mai împărtăși informații clasificate cu parternerii NATO care colaborează cu Huawei.

Recent fostul premier al României, Sorin Grindeanu, actualmente președinte al Autorității Naționale pentru Administrarea și Reglementarea în Comunicații (ANCOM) declara chiar într-un interviu pentru agenția de stat chineză Xinhua că nu există nici un fel de restricții pentru nici o companie care dorește să participe la această licitație. „Toţi operatorii de pe piaţa telecom din România sunt pregătiţi să participe la competiţia pentru implementarea tehnologiei 5G şi nu vor fi niciun fel de restricţii sau interdicţii pentru companiile străine interesate de această licitaţie”, declara senin în iunie Grindeanu agenției de stat chineze. (vezi întreg interviu aici http://www.xinhuanet.com/english/2019-06/20/c_138156785.htm)

Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM

Al doilea dintre subiectele fierbinți este intenția autorităților române de a construe reactoarele 3-4 de la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă cu compania de stat chineză China General Nuclear Power Corporation (CGN), acuzată, la rândul ei, în SUA tot de acțiuni de spionaj.

Ultimul demers în acest sens, după ce acest proiect a fost trecut în 2016 chiar prin Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) de către președintele Klaus Iohannis și de premierul de la acea vreme, Dacian Cioloș, a fost semnarea în acest an chiar de ziua Europei a unui memorandum de înțelegere cu CGN, ce-i drept într-un birou obscur din Ministerul Energiei după ce anterior fusese pregătită semnarea cu fast a memorandumului chiar de către premierul Viorica Dăncilă chiar în sala mare de festivități din Palatul Victoria.

Anton Anton, ministrul Energiei

Anton Anton, ministrul energiei, din ale cărui declarații se desprinde ideea că nici nu se pune problema ca cele două reactoare să fie construite cu altcineva decât cu chinezii s-a afișat extrem de optimist la semnarea memorandumului cu chinezii de Ziua Europei:Atingerea unui consens în procesul de negociere, reciproc avantajos pentru ambele părți implicate, concretizat prin aprobarea de către acționarii SNN a Acordului Investitorilor în forma preliminară, înseamnă de fapt demararea efectivă a măsurilor concrete de continuare și dezvoltare a Unităților 3 și 4 de la Cernavodă. Pe durata inițiaă a noii companii de proiect de 2 ani vom defini și structura modelul de continuare a proiectului, fiind practic prima etapă esențială premergătoare construcției celor două Unități „.

Ultimul dar nu cel de pe urmă subiect abordat în întâlnirea de ieri dintre cei doi șefi de state au fost controversatele Lege off-shore și Ordonanță de Urgență 114 care a determinat gigantul american Exxon Mobile care a investit 1,5 miliarde de euro în perimetrul Neptun din Marea Neagră să declare recent că va părăsi România.

Promovată de către fostul consilier guvernamental al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, actualmente demis din cauza problemelor penale pe care le are, OUG 114 a fost aprobată în ultimele zile ale anului trecut mărind seminifactiv taxarea pentru companiile care explorează în România.

Orlando Teodorovici, ministrul finantelor, și Darius Vâlcov, fost consilier pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă

„Oricât de mult ar țipa ambasade europene sau alți haștagiști prin piață sau pe oriunde, cine ar îndrăzni – acesta este, bineînțeles, punctul meu de vedere – să modifice actuala formă a Legii offshore, în sensul în care să reducă acele condiții financiare care au fost aprobate în Camera Deputaților la propunerea lui Liviu Dragnea, cred că va trebui judecat pentru trădare de țară. Totuși, statul trebuie să încaseze de pe urma resurselor sale. Pentru că nu cred că își dorește nimeni ca să se dea acei metri cubi din Marea Neagră – și aici vorbim de câteva zeci de miliarde de euro, specialiștii estimează că se vor depăși 100 de miliarde de euro venituri – iar statul român să încaseze sub 10% din acestea. Cred că ar fi o cruzime și o nebunie ca cineva să accepte ca acest lucru să se întâmple”, declara la vremea respectivă Vâlcov.

Ulterior plecării lui Vâlcov din Guvern au existat declarații în sensul modificării celor două acte normative însă nimic concret nu pare să se fi schimbat din moment ce oficialii Exxon au declarant că au decis să părăsească România.