DUBLĂ MĂSURĂ

23 September 2019

Stelian Negrea

Matematicianul Nicușor Dan a devenit parlamentar după ce și-a făcut un nume, ca activist, luptând împotriva proiectelor imobiliare care sugrumă Bucureștiul.

A candidat mai întâi în 2016 pentru postul de primar, dar a acceptat bani, în nume personal, chiar de la dezvoltatori imobiliari. Unul dintre cei care l-au sponsorizat conduce chiar o fundație pentru protejarea patrimoniului, dar a agresat monumente istorice cu un complex imobiliar ridicat chiar la intrarea în Parcul Carol. Altul i-a fost partener de afaceri și fost deputat, deși colaborase cu Securitatea lui Ceaușescu. Al treilea sponsor vrea să construiască acum două blocuri turn lângă Parcul Titan.

Nicușor Dan și-a anunțat intenția de a candida din nou la primăria Capitalei.

UN ORAȘ SUFOCAT

În iunie 2016, Bucureștiul își revenea dintr-o nouă campanie electorală, la finalul căreia PSD câștiga pentru prima toate primăriile de sector. Orașul rămăsese fără primar, după ce medicul Sorin Oprescu, unul dintre liderii din trecut ai PSD, fusese arestat pentru corupție, întregind imaginea dezastruoasă a administrațiilor locale din ultimul sfert de veac. În toată această perioadă, Bucureștiul a fost agresat în toate articulațiile sale de construcții haotice și retrocedări nelegale, afectând calitatea vieții celor aproape 2 milioane de oameni care trăiesc aici.

Pe acest fond, Nicușor Dan, liderul Asociației Salvați Bucureștiul, organizație neguvernamentală care și-a făcut un nume luptând împotriva proiectelor imobiliare ce puneau în pericol monumentele și parcurile sale, a candidat din nou la primăria generală. A pierdut atunci cursa electorală, dar a obținut un onorant loc doi, devansându-l pe candidatul PNL Cătălin Predoiu. Nicușor Dan a obținut totuși un mandat de deputat la alegerile generale din toamna aceluiași an, pe parcursul căruia primise în nume personal, sponsorizări consistente pentru campaniile sale electorale.

Acestea au totalizat aproape 300.000 de lei (peste 60.000 de euro), bani pe care i-a menționat în declarația lui de avere.

Trei dintre principalii săi sponsori aveau mari interese imobiliare în București, fiind implicați în proiecte care agresau monumente și parcuri istorice.

În cazul lor, Nicușor Dan a încasat banii și a tăcut.

Acum Nicușor Dan vrea să candideze din nou la primăria generală înscriindu-se nestatutar, cum susțin unii din membrii USR, în cursa internă a acestui partid profitând de faptul că încă controlează organizația USR București.

DISTRICTUL CENTRAL

În 2016, Lucian Azoiței avea 40 de ani și era deja unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari din București. L-a sponsorizat atunci cu 7000 de lei pe Nicușor Dan, în timp ce încerca să ridice un nou bloc în centrul orașului.

Proiectul se numește Central District 99, purtând numărul de pe strada Cuza din București pe care este amplasat proiectul imobiliar.

Blocul de pe Cuza Vodă 99 al unuia din sponsorii lui Nicușor Dan contestat în Justiție de vecini

Clădirea, proiectată să aibă șase etaje, urma să fie ridicată la câteva sute de metri de Primăria Sectorului 1, cea care aprobase, în secret, pe 22 iunie 2016 autorizația de construcție, trei săptămâni după finalizarea campaniei electorale pentru alegerile locale.

Doi vecini au atacat apoi construcția susținând în instanță că le-a fost agresat propriul imobil, fiind amplasat ilegal, iar regimul de înălțime depășea cu două etaje pe cel stabilit legal. Procesul se judecă și azi.

Lucian Azoiței a fost destul de circumspect când l-am întrebat despre finanțările acordate lui Nicușor Dan, de care susținea că nu-și aduce aminte dar că nu au legătură cu proiectele sale imobiliare, ba chiar că, la vremea acordării acestei finanțări, nu era investitor pe piața imobiliară deși blocul său contestat în instață de vecini a fost ridicat chiar în perioada în care îi acorda sponsorizarea lui Nicușor Dan: ”Dar de ce mă întrebați ( n.r. de finanțările pe care le-am acordat lui Nicușor Dan)? Nicușor Dan spuneți? Da, e posibil să fi fost eu în 2016. Cred că am dat acea finanțare în legătură cu Asociația Salvați Bucureștiul. Nicușor Dan nu a contestat niciodată vreun proiect imobiliar de-al meu, de altfel la vremea finanțării nici nu activam pe piața imobiliarelor. Și oricum nu avea ce să conteste din moment ce respecți legea. Nicușor Dan contestă proiectele care nu respectă legea iar instanța de judecată decide după aceea, nu are cum să atace orice proiect pentru că e fizic imposibil. Finanțarea acordată de mine lui Nicușor Dan nu are nici o conotație politică sau economică, nu-mi aduc aminte de el ca persoană, nu mai știu în ce context sau formă i-am dat acești bani”.

Nicușor Dan a refuzat să comenteze în vreun fel fel sponsorizările sale politice, dacă știa că o parte din sponsorii săi sunt dezvoltatori imobiliari, dacă a contestat vreodată vreun proiect imobiliar al acestora etc.

De curând, Azoiței a primit aprobarea pentru construirea altor două blocuri, mult mai înalte, lângă parcul Titan. Proiectul poartă la fel denumirea locului (Central Elements 4 District) și este amplasat pe strada Fizicienilor 7, înghesuit între blocuri comuniste de 10 etaje și în proximitatea Parcului Titan. Valoarea proiectului este de 22 milioane de euro, cu două blocuri turn de 11 etaje, și se întinde pe o suprafață de jumătate de hectar. Azoiței a primit recent autorizațiile de construcție.

A mai construit sau are în pregătire mai multe proiecte imobiliare în București prin intermediul firmei Forty Management & Investments SRL: pe străzile Alexandru Ioan Cuza, Brezoianu, Aviator Popișteanu, Traian Vasile sau Polonă.

Cel mai nou proiect se află în zona străzii Viitorului, fiind amplasat pe unul dintre cele mai mari terenuri din partea centrală a Bucureștiului.

ALT PARC, ALT SPONSOR

Câțiva copaci plantați pe trotuarele din jurul unui complex imobiliar din centrul Bucureștiului maschează dimensiunile reale a acestuia și oferă umbră mesenilor de la terasele de la parter. Complexul a fost ridicat, în tăcere, chiar în buza intrării principale în Parcul Carol, monument istoric, înconjurat de construcțiile din jur. Zona e înăbușită și de mașinile noilor locatari, fie parcate alandala, fie înghesuite într-un trafic anevoios pe pe străzile strâmte, ștrangulând un alt monument istoric, Fântâna cu Zodiac, aflat la nici 50 de metri de complexul imobiliar cu sute de apartamente.

Din banii încasați din vânzările de apartamente din Carol Park Residence, Nicolae Rațiu i-a plătit sponsorizări electorale lui Nicușor Dan

Complexul imobiliar are dimensiuni generoase: patru corpuri de clădire de câte patru și cinci etaje, toate amplasate pe o suprafață de aproape un hectar. Actorul principal al afacerii este Nicolae Cristopher Rațiu, fiul fostului liderul țărănist Ion Rațiu, familie cu o bogată istorie politică. Nicolae Rațiu a construit aici sute de apartamente, iar apoi a transferat profitul în companii paravan din Cipru, unde magnații își dosesc averile.

În 2007, când Nicolae Rațiu a început proiectul imobiliar, Parcul Carol era deja monument istoric, fiind inaugurat în 1906 pentru a sărbători cei 40 de ani de domnie ai regelui Carol. Timp de șase ani, parcul fusese amenajat după planurile arhitectului peisagist francez Eduard Redont, iar acum adăpostește și Mormântul Soldatului Necunoscut.

Nimeni n-a protestat atunci, așa că proiectul și-a văzut de drum și a obținut rapid avizele, deși nu respecta normele privind protecția monumentelor.

Conform legii, monumentele sunt protejate de astfel de proiecte. Zona de protecție cuprinde, potrivit legii, o suprafaţă delimitată cu “o rază de 100 metri în localităţi urbane, 200 de metri în localităţi rurale şi 500 de metri în afara localităţilor, măsurată de la limita exterioară, de jur-împrejurul monumentului istoric”.

În partea sudică a complexului imobiliar, la nici 30 de metri, se află un al treilea monument istoric, Muzeul Național Tehnic, Dimitrie Leonida. A fost primul muzeu tehnic din România, fondat în 1909 de inginerul Dimitrie Leonida după modelul Muzeului Transporturilor din Berlin. La capătul firavei străduțe de lângă muzeu, și la alți 200 de metri de complexul imobiliar, zace în paragină încă un monument istoric: Uzina Electrică Filaret.

Împrejurimilie parcului s-au umplut, în pofida legii și a monumentelor istorice, de clădiri rezidențiale cu dimensiuni similare proiectului dezvoltat de Nicolae Rațiu. Acum, un investitor irakian pregătește în zonă un complex imobiliar de dimensiuni și mai mari.

Nicolae Cristopher Rațiu a fost cel mai mare sponsor al lui Nicușor Dan, conform declarației de avere a acestuia pe anul 2016. I-a donat 100.000 lei, mai mult decât a sponsorizat USR, unde a direcționat 60.000 de lei în anul 2017.

REȚEAUA PRO PATRIMONIU”

Nicolae Rațiu este însă și membru fondator și finanțator al Fundației Pro Patrimoniu, care are ca scop tocmai protejarea patrimoniului național, adică inclusiv monumentele istorice pe care le-a agresat  cu proiectul său de la Parcul Carol.

În fundație mai sunt implicați Roxana Wring, una dintre vocile importante ale USR, partidul construit de Nicușor Dan, și, printre alții, un anume Andrei Nicolae Popovici.

Roxana Wring este fosta șefă a USR București, care și-a dat recent demisia din această funcție, făcându-i astfel loc lui Nicușor Dan să candideze la primăria Capitalei din partea USR deși unii dintre colegii săi susțin că o astfel de candidatură ar fi nestatutară pentru că acesta nu mai este membru al acestui partid.

Andrei Nicolae Popovici este soțul Alinei Lykiardopol Popovici, vicepreședintele Asociației pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural (ACIPNC). Tot vicepreședinte în această asociație este Loredana Grădinaru, partenera de viață a lui Nicușor Dan, care a fost și membru fondator în Asociația Salvați Bucureștiul.

La rândul ei, Roxana Wring este și președinte al Asociației pentru Protecția și Documentarea Monumentelor și Patrimoniului din România (Pro-Do-Mo), alături de Ilinca Macarie, consilier USR la Primăria sectorului 1, și Cristina Guseth, președintele Fundației Freedom House.

Nicușor Dan coalizează deseori celelalte asociații pentru acțiuni de protest sau atacarea unor proiecte în instanță. Aceste ONG-uri sunt implicate, împreună sau separat, în sute de procese împotriva autorităților locale și centrale pe probleme de mediu, dar și de autorizații de construcție emise pentru diferite proiecte imobiliare.

  • Complexul imobilial al lui Nicolae Rațiu a împrumutat denumirea istoricului parc. Se numește Carol Park Residence, nume pe care-l purtase și compania care-l dezvoltase. Carol Park Residence SRL a fost înființată, în 2005, fiind deținută în proporții egale de către compania off-shore Bellerive Holdings Limited Cipru, în spatele căreia se află Nicolae Rațiu, și, respectiv, de lituanienii de la Hanner, un grup imobiliar ce dezvoltă o serie de proiecte rezidențiale în București, unele amplasate chiar în parcuri. În 2011, la patru ani după ce proiectul imobiliar de la intrarea în Parcul Carol a fost ridicat, lituanienii se retrag din companie cedându-și acțiunile către compania off-shore în spatele căreia se află Nicolae Rațiu și partenerul său de afaceri Călin Husar, vechi prieten al primului, implicat inclusiv în afacerile media dezvoltate de fostul lider țărănist.

Autorizațiile pentru complexul imobiliar au curs lejer. Cea mai importantă, de la Direcția de Cultură,Culte și Patrimoniu Cultural Național a Municipiului București se întinde pe o singură pagină: prin Avizul 252/Z/31.03.2016 “se avizează favorabil proiectul ansamblului rezidențial ân limita parametrilor urbanistici specifici zonei și cu regimul de înălțime P+4_5 E (…) Precizăm că imobilul din București B-dul Mărășești nr. 2B, sector 4, se află în zona nr. 25 zona străzii majore ” Mărășești” conform PUZ zone construite protejate aprobat prin H.C.G.M.B. 279/2000”. Avizul a fost acordat pentru firma Landmark Consulting SRL deținută tot de către Nicolae Rațiu și Călin Husar.

Terenul de 9200 metri pătrați, pe care s-a edificat complexul imobiliar, fusese achiziționat de Carol Park Residence SRL de la o altă companie deținută de Nicolae Rațiu și Călin Husar, Landmark Consulting SRL. Terenul trecuse anterior pe la numai puțin de patru proprietari de la Energoreparații SA, Mediplus Exim SA și Eurorom Construcții 97 SRL.

Un alt aviz sensibil pentru multe proiecte imobiliare este obținut rapid de finanțatorul lui Nicușor Dan întinzându-se pe două pagini:

Carol Park Residence SRL a fost radiată după ce a intrat în insolvență la cererea acționarului său, compania cipriotă Bellerive Holdings Limited Cipru. Datoriile totale ale firmei se ridicau la circa 47 de milioane de lei, în 2014, înainte de intrarea în incapacitate de plată.

Curtea de Apel București a respins la sfârșitul anului 2018 o acțiune a Fiscului Sectorului 1 demarată în 2016 prin care se solicita atragerea răspunderii patrimoniale a lui Nicolae Cristopher Rațiu și a lui Călin Husar pentru insolvența Carol Park Residence SRL.

Anterior în 2017, Tribunalul București acceptase radierea firmei Carol Park Residence SRL după încheierea procedurii falimentului solicitat chiar de către firma off-shore Bellerive Holding Ltd, în spatele căreia se află Nicolae Rațiu și Călin Husar, prieten și vechi partener de afaceri al lui Rațiu.

De altfel, conform actelor oficiale pe cel puțin un apartamental lui Călin Husar se află impus de către DIICOT un sechestru până la concurența sumei de aproape 800.000 lei.

Proiectul rezidențial nu are o pagină de internet activă, descrieri succinte ale acestuia găsindu-se pe site-urile unor agenții imobiliare. Referiri la persoana care a dezvoltat acest proiect imobiliar nu se găsesc nicăieri.

Printre cumpărătorii de apartamente în complexul rezidențial al lui Nicolae Rațiu se numără oameni de afaceri controversați si membri ai corpului diplomatic: Liviu Durbac, un fost șef al Biroului Vamal Constanța Sud Agigea arestat alături de alte 30 de persoane într-un amplu dosar de corupție din Vama Constanța, Costache Răzvan Valentin, fost președinte UNPR Sector 4, condamnat de Justiție la 2 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei principale pe durata unui termen de încercare de 4 ani pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. omul de afaceri Vasile Albulescu, fost partener de afaceri al fostului premier PSD, Sorin Grindeanu, liberalul Florin Melciu, Ionescu Marcel Valentin, director în Autoritatea de Supraveghere Financiară, Leaua Cezar, fost locțiitor al trustului de presă al Ministerului Apărării Naționale, Remus Ștefureac, un angajat al ambasadei României de la Washington și apropiat al ambasadorului George Maior, fost director al Serviciului Român de Informații etc

  • Nicolae Rațiu a fost implicat în circa 40 de companii pe piața românească. El este un fost partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vântu, aflat și acum în spatele gratiilor pentru condamnări în diferite dosare de corupție, dar și al lui Gruia Stoica proprietarul Grup Feroviar Român (GFR) SA, care a executat, la rândul său, o pedeapsă cu închisoarea pentru fapte de corupție. Ultimii doi au fost parteneri de afaceri în firma Delta Nature Resort SRL care a operat un resort de cinci stele în satul Somova din Tulcea (https://www.facebook.com/deltaresort/ https://jurnalul.antena3.ro/campaniile-jurnalul/descoperirea-romaniei-06/delta-nature-resort-complex-de-lux-la-somova-18516.html ). Resortul a beneficiat în 2005 și de un articol elogios în presa britanică – https://www.independent.co.uk/travel/europe/water-world-494753.html, unde însă nu este menționat deloc numele lui Nicolae Rațiu printre proprietarii acestui resort ci doar al lui Diwaker Singh, un fost manager din telecom și din banking.
  • Din 2004, Nicolae Rațiu a deținut un pachet de 6% din acțiunile Delta Nature Resort SA alături de Grup Feroviar Român (14%), Diwaker Singh cu 19% și un off-shore din Insulele Virgine Britanice, Delta Danube Delta Holding Ltd cu 57% din acțiuni, plus o serie de mici acționari cu cote nesemnificative. Rațiu a mai operat un hotel al Patriarhiei Române, Lebăda 2000 SRL aflat în imediata vecinătate a Bucureștiului și mai deține un complex agro-turistic, Satul Prunilor, situat în județul Dâmbovița.
  • Nicolae Rațiu mai are afaceri în domeniul logistic, cumpărând spațiile de producție ale fostei uzine Aro Câmpulung Muscel.

PARTENERUL DIN ARHIVELE SECURITĂȚII

Al treilea om de afaceri din zona imobiliarelor de pe lista sponsorilor campaniei electorale a lui Nicușor Dan este Octavian Radu. Acesta are un trecut tumultuos, cu mai multe falimente la activ.

Radu a continuat să-l susțină financiar pe Nicușor Dan, după ce i-a fost partener în trecut în afaceri în IT. Compania în care cei doi au fost asociați, Proca Computers Vision SRL (fostă Proca România SRL), a intrat în incapacitate de plată, după ce Nicușor Dan s-a retras din afacere în 2008. Compania a ajuns apoi să acumuleze datorii la stat de aproape 1,5 milioane de euro.

Nicușor Dan a declarat că a făcut peste 300 de mii de euro din afaceri IT, împreună cu un fost coleg de liceu, Sorin Ioan Moldovan. Cei doi s-au implicat în companiile, Ambiance Services SRL și Atlas Computer Comimprodex SRL, toate afiliate apoi grupului RTC Holding, patronat de Radu Octavian, care deține și lanțul de librăriil Diverta. Și Radu Octavian a fost pentru o scurtă perioadă de timp deputat. A candidat în 2004, pe listele Alianței DA, dar a demisionat în vara lui 2005.

CNSAS l-a inclus pe Radu Octavian o listă a candidaților care au colaborat cu fosta Securitate a lui Ceaușescu, desfășurând activități de poliție politică (vezi aici documentul publicat de CNSAS în Monitorul Oficial).

Conform declarației de avere a lui Nicușor Dan, firma Otepaa SRL, deținută de Octavian Radu, a contribuit la ultima sa campanie electorală  cu suma de 4500 lei. Octavian Radu s-a mai aflat printre sponsorii USB și a lui Nicușor Dan și în anii precedenți.

OMUL DE LEGĂTURĂ

Nicușor Dan a încasat diferite sume de bani de ordinul zecilor de mii de euro de la membrii familiei lui Radu Octavian pentru pachete de acțiuni din firma Atlas Computer.

Familia Moldovan este implicată în mai multe companii cu familia senatorului USR, Cristian Ghica.

Relația cu Radu Octavian o avea Sorin Ioan Moldovan, cei doi fiind asociați într-o altă companie Management Expert SRL, Ilfov.

În afacerile lor, Radu Octavian a folosit mai multe companii cipriote. Spre exemplu, în 2004, în compania Atlas Computer Comimprodex SRL, Nicușor Dan și Sorin Moldovan cooptează compania Dryhold Limited, controlată de RTH Holding BV, grupul lui Radu Octavian. Dryhold Limited a fost înființată în 1999 în Nicosia de agenții registratari Fiduco Limited și, respectiv, Joka Secreterial Limited. Aceeași schemă a fost folosită și pentru înființarea Scofield Limited, Nicosia, în 2001, companie care a luat locul Dryhold Limited în compania românească

Compania Proca Computers Vision fusese înființată în anul 1995 de Daniel Cruceanu, tot absolvent al Facultății de Matematică, și de compania cehă A&A SA din Brno, Videnska 127, parte din grupul ceh de IT AAC sro. Apoi în 1999, Cruceanu a cedat 40% lui Daniel Fălcuțescu, șeful diviziei IT din grupul RTC Holding.

AFACERILE IMOBILIARE

Deși s-a lăudat cu livrare pe piața a numeroase proiecte rezidențiale în anii precedenți crizei economice, Radu Octavian a renunțat la unele din aceste proiecte, iar pe altele le-a vândut.