Scandal pe marginea lacului

31 octombrie 2019

Stelian Negrea

O priveliște liberă neîngrădită către lac a declanșat un adevărat război în inima Bucureștiului. Mihai Petroniu, un om de afaceri recent întors din SUA, a intrat într-un conflict direct cu proprietarii unui bloc de VIP-uri când a demarat lucrările pentru construcția locuinței personale.

Blocul a fost construit de fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, care locuiește aici alături de fiul acestuia, Marian Măgureanu, dar și de un fost președinte al României, Crin Antonescu. Doar pentru o lună. Acuzați că  ar apelat la presiuni subterane, locatarii blocului VIP susțin că-și apără interesele și că Petroniu a furat o bucată de teren din spațiul public ba chiar că ar fi apelat, la rândul lui, la parlamentari pentru a-i determina să renunțe la plângeri.

În final, nervii dintre cele două tabere sunt potoliți cu zeci de sesizări la instituiile de control ale statului, la primărie, la poliție, parchet și cu procese în instanțele de judecată.

OMUL DIN AMERICA

La câțiva zeci de metri de malul Lacului Floreasca un șantier e în plină forfotă: câțiva muncitori trebăluiesc de zor pentru ridicarea unui bloc cu două etaje și mansardă. Cel care plătește este un român întors din Statele Unite ale Americii.

Îl cheamă Mihai Petroniu, a locuit în SUA, unde susține că a avut numeroase afaceri. A revenit acasă cu gândul să-și construiască o casă nouă pentru toată familia. În final, planurile s-au schimbat, iar pe amplasamentul case vechi se înalță acum un bloc. Suntem în una dintre cele mai râvnite zone a Bucureștiului. Petroniu susține că a obținut la începutul acestui an toate autorizațiile și a trecut la treabă.

Cum se vede blocul de VIPuri din perspectiva lui Petroniu

Așa spune el au apărut problemele. În spatele curții părintești fusese construit un bloc, în urmă cu zece ani. Este un bloc de cinci etaje cu 25 de apartamente plin de VIP-uri. În acte, cel care l-a construit este chiar fostul director al SRI.  Virgil Măgureanu a locuit până recent în acest bloc alături de fiul său. Crin Antonescu, fostul președinte al PNL și fost președinte al României pentru o scurtă perioadă de timp în 2012, are și el un apartament. Achiziția familiei Antonescu a fost însoțită atunci de un scandal mediatic de proporții: fosta noră a lui Virgil Măgureanu l-a acuzat pe Crin Antonescu că ar fi beneficiat de un discount substanțial la achiziția apartamentelui. Crin Antonescu a respins acuzația

Cum se vede lacul din blocul de VIP-uri

O parte dintre locatari sunt acum extrem de nemulțumiți că noua clădire a românului întors din America nu le mai permite să vadă de la ferestre lacul Floreasca și nici reședința permanentă a președintelui României de pe malul opus. Au trecut la atac. Îl acuză pe Petroniu că și-a luat o felie de teren din domeniul public.

TERENUL VITAL

Petroniu susține că are toate autorizațiile în regulă, dar vecinii săi din blocul VIP susțin contrariul. De aici un război crâncen între vecini care vor fi forțați să-și bea cafeaua plini de venin la doar câțiva metri distanță.

Au fost făcute sesizări la Prefectură, instituțiile abilitate în controlul construcțiilor, primării, Poliție, fie ea națională sau locală sau acțiuni în instanțele de judecată

Mihai Petroniu a primit autorizație pentru construcția unui bloc de două etaje pe un teren de 893 mp, însă susține că s-a trezit fără să știe că funcționarii ANCPI i-au umblat la cartea funciară diminuându-i suprafața terenului până la 813 mp, oferindu-le astfel motive vecinilor săi să-i conteste construcția. Diferența vine din lărgirea străzii Zagazului cu vreo 4 metri până sub fereastra blocului său.

Marian Golescu, șeful Asociației de Proprietari din blocul de VIP-uri, îl acuză pe Petroniu că a furat, pur și simplu, circa 88 de metri pătrați din spațiul public pe care i-a alipit la terenul pe care construiește: “Dreptul lor de proprietate legal este pe 813 mp din măsurători și pe 811 metri pătrați din acte. După ce au lipit două terenuri care împreună fac această suprafață și-au dat seama că mai pot lua un al treilea teren din spațiul public, 88 de metri pătrați ceea ce au făcut printr-o a treia modificare ilegală la cartea funciară ajngând la 893 metri pătrați. În fapt ei au acum vreo 950 mp din care 150 mp sunt spațiu verde. N-au făcut altceva decât să ia din spațiul verde”, susține Golescu (vezi aici memoriul depus de locatarii din blocul de VIP-uri).

Golescu mai susține că Petroniu a apelat la un subterfugiu pentru a ocoli consultarea publică declarând că-și construiește locuință individuală în locul unui bloc cu trei etaje cu mansardă.

În schimb, Petroniu afirmă că vecinii săi din blocul de VIP-uri au apelat la toate tertipurile pentru a-i opri construcția: ”După ce vecinii noștri au văzut că începem să construim ne-au trimis controale de la Inspectoratul de Stat în Construcții, Disciplina in constructii care ne-au dat continuarea lucrărilor. L-au chemat pe cadastristul de la ANCPI care ne-a făcut nouă cadastru și fără să ne anunțe ne-au stricat cadastrul. Au scos fîșia aceea din cadastru și ne-au lăsat cum eram înainte fără ăia 4 metri. N-am știu absolut nimic despre aceste modificări, nu ni le-a comunicat nimeni. În ritmul acesta mă pot trezi că mâine îmi mai iau o bucată de teren. La securiști nu merge așa. Nu domle, jos clădirea! Ei fac ca pe vremea lui Ceaușescu. Eu nu o să fiu surprins dacă săptămâna viitoare nu o să arate dacă tot terenul meu e spațiu verde. Păi nu au făcut-o deja? Mi-au luat din cadastru, au mărit strada”, afirmă Petroniu.

Acesta a depus o plângere penală la structura centrală a DIICOT în care îi acuză pe funcțonarii și directorii de la ANCPI de constituirea unui grup infracțional organizat, fals în declarații, abuz în serviciu și fals intelectual.(Vezi aici textul plângerii penale).

Disputa lor a ajuns și în instanțele de judecată. Petroniu contestă actul prin care îi este oprită construcția blocului prin ordin al Prefectului Municipiului București. (Vezi aici documentul primit de la Prefectura București prin care sunt sistate lucrările).

“Suntem o asociație de proprietari care încearcă să se apere împotriva cuiva care construiește ilegal. I-am spus domnului Petroniu că știe foarte bine că a furat fâșia aceea de teren de la stat. Au băgat mâna în buzunarul statului. Instanța de judecată va decide cine are dreptate“, afirmă Golescu.

Într-o corespondență pe whatsap, cadastristul care a făcut cadastrul inițial se plânge de presiuni: “Am fost transferat. De când cu respectivul incident mă vânează DNA-ul și sincer mi s-a făcut greață și de ei și de sistem, așa că eu în cadastru nu mai exist și nici cadastrul pentru mine”. Ulterior, cadastristul a refuzat să dialogheze pe marginea acestei dispute.

Golescu susține că respectivul cadastrist se află în atenția DNA și DIICOT tocmai pentru că ar mai fi implicat în dosare cadastrale controversate.

Casetă:

Într-o convorbire telefonică, Traian Rădulescu cadastristul care a operat modificările, prin care i s-a diminuat proprietatea lui Petroniu, recunoaște că a făcut modificările la ordinul registratorului șef al ANCPI Sector 1, Mihaela Chigai, care la rândul ar fi fost presată, spune el, de Virgil Măgureanu:

Traian Rădulescu, cadastristi ANCPI: Am fost pus să fac rectificarea, deci mi-a dat ordin…Nu a fost propria mea inițiativă. Eu sunt un om cinstit, dar ei au scos jarul din foc cu mâna mea.

Mihai Petroniu : Am înțeles, am înțeles, deci toată lumea . Deci toată lumea a făcut numai ilegalități

T.R. M-a chemat o salariată că sunt și eu cunoscut de toată lumea

M.P. Deci vă știu că sunteți om serios…

T.R. Eu nu fac nimic….dar….aicea a venit ăștia, haideți să vă spun. Au venit ăștia, Virgil Măgureanu, toți securiștii ăștia care au făcut….că eu am la mine documentele. Toți securiștii ăștia au venit acolo la ea. Ea mi-a dat ordin să fac rectificarea (n.r. în Cartea Funciară)

M.P. Dar ea fiind cine, cine e șefa? Doamna aceasta cu care am vorbit eu? Mihaela Chigai, sau cum o cheamă?

T.R. Da șefu, e a doua după directoare.

M.P. Am înțeles, am înțeles

T.R. Care directoare e pusă pe alte criterii.

M.P. Și dumneavoastră ați primit un ordin?

T.R. Bineînțeles

M.P. Dar nu e o ilegalitate? Fără să mă anunțe? Hai să spunem că o facem, dar domle nu îl anunțați și pe Petroniu? Să știe și Petroniu ce se întâmplă. Nu m-a anunțat nimeni, dacă nu scoteam u extras de carte funciară de la Cartea Funciară n-aș fi aflat niciodată. Eu am aflat acum pe 13 luni.

T.R. Ei ziceau că ați luat din terenul primăriei…

Gâlceava dintre cele două părți pentru o privire neîngrădită către lacul Floreasca se poartă și pe culoare subterane. Petroniu îi acuză pe vecinii din blocul VIP că se folosesc de numele lui Virgil Măgureanu în timp ce Golescu îl acuză că i-a trimis patru deputați PMP pentru a-și retrage plângerile.

Într-o înregistrare video din 17.10.2019, mai multe echipaje de poliție de la secția 2 dar și de la Poliția Locală se întrețin cu Marian Măgureanu, fiul fostului șef al SRI, Virgil Măgureanu. (Vezi aici imaginile video).

”Marian Măgureanu  a coborât cu hârtii când au venit echipajele de poliție, a stat aici în fața imobilului nostru, a coordonat echipajele de poliție, să ne ia date, să ne legitimeze, pe noi și pe muncitori. Ne-au luat buletinele la toată lumea, la șoferii de la betoniere, cei cu care turnam, au încercat să ne oprească și dacă au văzut că nu pot, Măgureanu mi-a adus o hârtie pe care să o semnez. Ne-au speriat. La un șofer i-a zis un polițist, nu te băga așa că ăștia au vorbit cu Măgureanu și îți iau gâtul. E de necrezut! ”, afirmă Petroniu.

Marian Măgureanu nu a dorit să comenteze pe marginea acuzațiilor ce i se aduc.

Petroniu, care este acum cetățean american, afirmă că a fost inclusiv la Ambasada SUA: ”Le-am spus că viața îmi este pusă în pericol cu vecinii ăștia din spate însă mi s-a spus că nu au cum să  se bage în astfel de chestiuni”.

Golescu susține însă că numele fostului șef al SRI nu a fost folosit în nici un fel pentru a pune presiune pe autorități pentru a-i favoriza în disputa cu familia Petroniu:. ” Nu s-a folosit niciodată numele domnului profesor Măgureanu (Virgil). Cererile către diferite instituții ale statului au fost făcute în numele tuturor locatarilor nemulțumiți, iar familia Măgureanu a fost una dintre aceștia. Măgureanu este un om normal care își apără drepturile. Eu sunt foarte bun prieten cu fiul acestuia, Marian Măgureanu, însă am ajuns să cumpăr apartament în acest bloc dintr-o întâmplare, neștiind că proprietarul este domnul Virgil Măgureanu.”

El susține, fără să îi nominalizeze, că patru parlamentari PMP l-au abordat în mod direct pentru a renunța la plângerile împotriva familiei Petroniu.