REȚETA VANGHELIE

18 decembrie 2019

Stelian Negrea

Protejata fostului primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, a căpușat în ultimii doi ani bugetul sectorului 5 cu peste 100 de milioane de euro. Banii erau, printre altele, pentru termoizolarea blocurilor din zona Rahovei. Apoi, protejata lui Vanghelie a lăsat mii de persoane cu ochii în soare în plină iarnă. Banii s-au risipit, iar oamenii din cel mai sărac sector al Capitalei scot mai mulți bani din buzunar pentru încălzirea locuințelor.

Calea Rahovei, București, 6 decembrie 2019.

La parterul unui bloc de pe Calea Rahovei, sectorul 5, administratorul așteaptă înfrigurat mașina de gunoi. Blocul lui e încă un șantier, deși termoizolarea clădirii trebuia să fie gata de aproape două luni. Între timp, a venit iarna, iar jumătate din bloc e înțesată schele abandonate pe care nu mai lucrează nimeni. Compania care câștigase contractul pentru reabilitare a intrat subit în insolvență, la doar trei ani de la înființare, deși a câștigase peste 100 de milioane de euro de la Primăria Sectorului 5, bani cu care se puteau construi patru spitale.

“Toată lumea a avut alte interese, primarul zicea că nu știe a cui e firma, el zicea că l–au păcălit juriștii primăriei. Până la urmă primarul ne-a păcălit pe noi. Chiar nu pot controla o firmă?”, spune nea Vali, administratorul blocului. Omul spune că și-a pierdut speranța: “Noi locatarii am dat o mână de ajutor să terminăm mai repede și să nu ne prindă iarna, dar degeaba. Prima companie, cea care a câștigat licitația a subcontractat alteia, ăștia la alte firme și a ieșit o lucrare de o calitate foarte proastă cu o organizare de șantier de nota 2. Au rămas multe apartamente fără geamuri, neizolate, la apartamentele de sus intră apa până la izolație, nu știm dacă se mai face sau nu se mai face, unele firme și-au luat bagajul și au plecat, la primărie nu mai dă nimeni nici un semn de viață, spun că nu e nimeni la biroul de reabilitare, la telefoane nu răspunde nimeni.”

Jumătate reabilitat, jumătate în așteptare

Situația blocului nu este singulară: alte clădiri intrate în reabilitare în vară pe Calea Rahovei sunt în aceeași situație: schele părăsite, fațade neterminate, altele neîncepute, termopanele neinstalate, iar polistirenul e încă alb la vedere.

Mii de locuitori din Rahova vor îngheța la iarnă

La doi pași mai încolo, pe bulevardul Mihail Sebastian trei-patru lucrători vietnamezi își schimbă gălăgioși cuvinte doar de ei înțelese pe schelele care înconjoară cel puțin patru blocuri.

Un panou anunță din scară în scară că Primăria Sectorului 5 finanțează integral reabilitarea blocurilor. Termenul de finalizare a lucrărilor pentru termoizolare a fost depășit și aici cu jumătate de an.

Constructorul? Aceeași companie cu blocul neterminat din Calea Rahovei.

Tot în sectorul 5, Grădinița 35 e înconjurată din spatele unor porți de metal, înalte de aproape 3 metri, de blocuri de nefamiliști. Aceleiași firme i s-a încredințat un contract de câteva milioane de lei pentru reabilitarea grădiniței. La fel ca la blocuri, nu mai e nici un fel de activitate.

Renovarea grădiniței 35 dată pe mâna interpusei lui Vanghelie

Școala gimnazială Grigore Tocilescu, fosta Școala de Fete 39, amplasată tot în sectorul 5, arată ca o clădire părăsită, deși oficial este în proces de reabilitare și modernizare. Câteva termopane sclipesc palid pe la geamuri, iar în spatele curții dealurile de moloz sunt martorii tăcuți ai modernizării.

O ruină modernă parțial reabilitată

În rest, școala gimnazială nu dă semne că s-ar redeschide în curând: ușile sunt ferecate, iar elevii și profesorii au fost mutați în altă locație. Treptele de la intrare sunt năpădite de mizerie , pahare de plastic folosite și ambalaje aruncate.

Aceeași firmă trebuie să termine și aici lucrările. Se numește Star Pro Center INTL SRL.

„Protejata lui Vanghelie”

Firma este controlată de Nicoleta Diaconescu, 48 de ani, cu o ascensiune rapidă pe piața construcțiilor. Femeia a făcut primii pași în afaceri în urmă cu 15 ani în domeniul înfrumusețării: un cabinet de cosmetică la parterul unui bloc. A schimbat mai multe adrese din Capitală, iar acum are adresa oficială chiar în Calea Rahovei, într-un bloc aflat pe lista celor care urmează să fie reabilitate.

Pe pagina ei de socializare, Nicoleta Elena Diaconescu a postat următorul îndemn:“Hai să fim oameni, nu târfe”

După înființare, Star Pro Center INTL SRL a devenit abonată la banii Primăriei. În ultimii doi ani a obținut lucrări publice de aproape 100 de milioane de euro, în special de la Primăria Sectorului 5, care administrează cele mai sărace zone din București.

Firma a intrat recent în insolvență la propria cerere lăsând neplățite firme subcontractoare pentru diferite lucrări executate. Administratorul unei astfel de firme, AF Consulting SRL, descrie pe larg într-un memoriu cum a fost păcălită de funcționarii Primăriei Sectorului 5.

(vezi aici memoriul AF Consulting despre situația lucrărilor de pe Calea Rahovei).

Alte companii în care e implicată au primit contracte de milioane de euro din același buget public, iar funcționari nemulțumiți din Primărie susțin că proprietara companiei este protejata lui Marian Vanghelie, fostul primar al sectorului 5.

”Cu Daniel Marian Vanghelie nu am nicio relație”, susține Nicoleta Diaconescupentru DiscoverProject.

Procurorii spun însă altceva.

Nicoleta Diaconescu este protejata lui Marian Daniel Vanghelie”. Constatarea apare negru pe alb, în 2017,  într-un act oficial de acuzare al procurorilor anticorupție, care investigaseră o grupare ce frauda sistemul de public de sănătate. Atunci, DNA a destructurat un grup infracțional organizat ce păgubise bugetul public de sănătate prin înșelăciune, falsuri și mită.

Gruparea gestiona dosare medicale, aprobate fraudulos, întocmea raportări lunare false și mituia funcționari din instituțiile publice. Procurorii anticorupție susțin că grupul infracțional avea o ierarhie tip caracatiță cu mai multe tentacule și celule infracționale organizate. Una din aceste celule a fost reprezentantă de Unix Medical Expert SRL, o firmă care se ocupa de îngrijiri la domiciliu. În perioada menționată, unul dintre asociați, cu un pachet de acțiuni de 25-50%, era Filofteia Diaconescu, mama  Nicoletei Diaconescu, cea care controlează și compania de construcții.

“Furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu aflați în conivență infracțională cu funcționarii C.A.S.M.B. și C.N.A.S. au transformat îngrijirile medicale la domiciliu într-o afacere profitabilă cu desconsiderarea totală a legii și a drepturilor pacienților, modalitatea de operare fiind următoarea: obținerea de C.N.P.-uri și de acte medicale de la persoane asigurate la C.A.S.M.B., folosirea acestora pentru întocmirea în fals a dosarelor de solicitare de îngrijiri medicale la domiciliu, depunerea dosarelor la C.A.S.M.B. de către persoane neîmputernicite, folosirea frauduloasă a cardurilor de sănătate cu prilejul semnării electronice a serviciilor medicale, pentru decontarea unor servicii medicale neprestate sau prestate în condiții nelegale, transmiterea online a unor date false în sistemul informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate (S.I.U.I.). Sumele de bani decontate nelegal de la C.A.S.M.B. au fost delapidate de administratorii furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu, fiind cheltuite în interes personal și pentru plata  membrilor grupului infracțional”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Prin această schemă Unix Medical Expert a decontat servicii fictive de 1 milion de lei, care au și fost plătite de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceeași firmă raportase 2222 servicii medicale pe numele unor asistenți medicali diferiți, printre aceștia numărându-se și partenerii de afaceri ai Nicoletei Diaconescu.

Unul dintre cei acuzați a recunoscut faptele și menționat-o pe Nicoleta Diaconescu, în legătură cu asociații și administratorii Unix Medical Expert SRL, care i-ar fi dat unei persoane din schema infracțională, documentele mai multor asistenți medicali pe numele cărora au fost întocmite contracte de muncă și decontate servicii medicale. Martorii din dosar au mai menționat că au mai fost folosite și firmele Direct Team Service SRL și AM Tech Distribution, deținute de Nicoleta Diaconescu. Acestea angajau fictiv personal medical pe numele cărora se decontau tot fictiv servicii medicale.

În schemă a fost inclus și un alt nume: Cornel Buliga Neghiuc.

Procurorii susțin că el figura ca angajat de compania medicală să presteze îngrijiri personale la domiciliu, dar Neghiuc le-a declarat contrariul. Le-a spus că nu știa cine sunt asociații Unix Medical Expert SRL, că nu a fost angajat al firmei și nu știa cum ajunsese semnătura lui pe ștatele de plată.

Cornel Buliga Neghiuc nu era doar un simplu angajat. Era chiar asociatul Nicoletei Diaconescu în alte afaceri care au căpușat bugetul sectorului 5. Mai mult, soția lui Ramona Gabriela Buliga Neghiuc a jucat un rol important într-o tranzacție care a implicat direct interesele financiare ale cuplului Vanghelie-Mizil, în dauna unei mari bănci locale.

Cum păcălești o bancă

Practic, familia Neghiuc a ajutat-o anul trecut pe Nicoleta Diaconescu să obțină un teren valoros la o treime din preț. De pe urma tranzacției a mai beneficiat Oana Mizil, nepoata fostului demnitar comunist Paul Niculescu Mizil. Când avea loc schema imobiliară, pe 14 iunie 2018, Oana Mizil era de mai mulți ani partenera de afaceri a lui Marian Vanghelie, cei doi având împreună și o fetiță.

Mizil n-a mai plătit un împrumut la BRD, iar banca încerca de mai mulți ani să recupereze banii, aproape 1,2 milioane de euro, și a executat terenurile puse drept garanție.

Pe scurt povestea terenurilor arată astfel:

  • Pe 18 noiembrie 2009, Oana Mizil și soțul ei de atunci, Jamil Thome, au luat un împrumut de 1,5 milioane de euro de la BRD, pe care l-au garantat cu mai multe terenuri în Snagov. O schemă practicată de mai mulți politicieni și afaceriști controversați la sucursala VIP a băncii din Dorobanți, iar creditele sunt anchetate în mai multe dosare mamut de fraude bancare. Cei doi doi soți Mizil n-au mai înapoiat băncii întreg împrumutul, așa că BRD a început executarea silită pentru o datorie de 1,18 milioane de euro.
  • Pe 14 iunie 2018 are loc o licitație pentru valorificarea a cinci loturi de teren deținute de Oana Mizil și fostul ei soț, iar câștigătoare este chiar Nicoleta Diaconescu, femeia care controlează compania de construcții abonată la contractele publice. Le cumpără cu 440.000 de euro, acoperind astfel doar o treime din paguba reclamată de bancă.
  • Pe 11.04.2019 instanța de judecată respinge contestația la executare înaintată de BRD împotriva deciziei de vânzare a terenurilor Oanei Niculescu Mizil către Nicoleta Diaconescu
  • La începutul anului viitor, pe 17.01.2020, este primul termen la apelul făcut de BRD

“Licitație trucată”

Banca contestă licitația pe motiv că prețul achitat de Nicoleta Diaconescu este unul derizoriu, reclamând și faptul că licitația a fost aranjată între prieteni. Banca susține că Diaconescu fusese concurată la licitație de o colegă de serviciu, acuzând astfel o fraudă. Schema a fost explicată chiar de judecători în procesul în care banca contestă licitația: “Contestatorul (n.r. BRD) a arătat că procesele verbale de licitație încheiate a data de 14.06.2018 (…) sunt nelegale având în vedere conivența frauduloasă realizată între adjudecatar, Diaconescu Nicoleta Elena, și colicitator, N.B.R.G. (n.r. Neghiuc Buliga Ramona Gabriela). A arătat că doamna N.B.R.G. este persoană interpusă de către adjudecatarul Diaconescu Nicoleta Elena , încheindu-se în acest sens o conivență frauduloasă, cu scopul achiziționării imobilului format din Loturile 1-5 situate în comuna Snagov (…) la un preț derizoriu. S-a subliniat faptul că, în baza conivenței frauduloase, dintre adjudecatar și colicitator, persoane între care există o legătură de prietenie și de muncă, Diaconescu Nicoleta, a achiziționat cinci loturi de teren, evaluate la 1.250.000 Euro la o sumă derizorie de 440.000 Euro.”

Nicoleta Diaconescu a recunoscut că s-a aflat în relații de prietenie cu cealaltă participantă la licitație, însă a susținut, în fața judecătorilor, că această relație s-ar terminat cu luni bune înaintea participării la achiziția terenurilor. Cum BRD nu a reușit să demonstreze relația între cele două, banca a pierdut, pe 11 aprilie 2019, procesul în prima etapă. Acum se judecă apelul.

Nicoleta Diaconescu și Ramona Buliga Neghiuc se cunosc însă foarte bine, având un trecut de afaceri comun, iar recent și-au unit forțele într-o altă companie.

Avocații consultați de noi susțin că, în situația în care judecătorii constată, în apel, că Diaconescu a mințit în proces, licitația va fi anulată. Înainte cu puțin timp să facă declarația în instanță, Nicoleta Diaconescu s-a retras din compania, Direct Team Service SRL, pe care o deținea împreună cu familia Neghiuc.

Diaconescu și Neghiuc au mai împărțit în 2017 fima News Stand SRL, ce a câștigat, de asemenea, contracte cu Primăria sectorului 5.

Acum, cele două prietene s-a reunit într-o altă afacere. În august 2019, la patru luni după decizia din procesul cu BRD, Star Pro Center Intl SRL, exact compania care a blocat blocurile din Rahova, s-a asociat din nou cu soții Neghiuc. Sunt acum împreună în Argus Construct Imob SRL, care are contracte de la Primăria sectorului 5 în valoare de 13 milioane de lei.

BRD nu a dorit să comenteze pe marginea subiectului.

Terenurile executate de bancă erau sechestrate de procurorii anticorupție încă din 2015, într-un dosar penal, dar DNA nu a oferit detalii despre acest caz: Referințele la anumite măsuri asiguratorii care ar fi fost luate de procuror în cursul urmăririi penale nu reprezintă criteriu de identificare a cauzelor penale, prin urmare nu suntem în măsură să vă oferim un răspuns. În conformitate cu practica de comunicare a DNA, ce ia în considerare interesul public, existența unor date care să poată face obiectul unei comunicări publice ar determina mediatizarea acestora aspecte”.

DNA nu a dorit să comunice, la solicitarea DiscoverProject, nici care sunt persoanele din dosarul pentru care a pus sechestru asigurator pe terenurile cumpărate de Nicoleta Diaconescu. Juriștii consultați susțin că BRD nu ar fi putut scoate la vânzare terenurile Oanei Niculescu Mizil fără acordul DNA.

Rețeaua extinsă

Alți afaceriști conectați la Nicoleta Diaconescu dețin firme cu contracte importante obținute de la Primăria sectorului 5, majoritatea fără licitație. Unul dintre ei este Carol Marcu, asociat în Marcus Serv Pro, companie înființată în 2016 și lichidată în 2018. În această perioadă, firma lui Marcu, partener de afaceri cu Diaconescu, a câștigat contracte cu Primăria sectorului 5 în valoare de 3 milioane de lei, toate prin atribuire directă.

Andrei Bogdan Ștefăniță , administrator clădiri la Serviciul Juridic, Administrativ, Resurse Umane și Secretariat din Centrul Cultural și de Tineret al Sectorului 5, instituție publică din subordinea Primăriei Sectorului 5,  a ieșit în acest an din afacerea Argus Construct Imob SRL , cedând participațiile către Ramona Buliga Neghiuc.  În aceeași afacere a mai fost implicat același Carol Marcu, a cărui soție a fost și ea parteneră cu Nicoleta Diaconescu, deține firma Maxim Universal Instal SRL. Această companie a avut în 2018 contracte cu Primăria sectorului 5 de 900.000 de lei, toate atribuite prin negociere directă.

Asociați Firmă Contracte cu Primăria sector 6 Perioada
Diaconescu Nicoleta Elena   Star Pro Center Intl SRL 450.000.000 lei 2017-2019  
Neghiuc Buliga Ramona Neghiuc Buliga Cornel Diaconescu Nicoleta Elena Argus Construct Imob SRL 13.000.000 lei 2018-2019
Neghiuc Buliga Ramona Diaconescu Nicoleta News Stand SRL 3.000.000 lei 2016-2018
Marcu Carol Marcu Zoica Marcus Serv Pro SRL 3.000.000 lei 2016-2017  
Marcu Zoica       Maxim Universal Instal               900.000 lei 2018

Sursa: www.spend.ro, www.portal.onrc.ro

Problemele unui fost primar

Marian Vanghelie, fostul primar, este acuzat în mai multe dosare penale de corupție.

În unul dintre ele, el este acuzat că ar fi primit mită 30 de milioane de euro în calitate de primar pentru a facilita acordarea unor contracte publice în valoare de peste 740 milioane de lei către anumite firme în schimbul unui comision de 20% din valoarea contractului. Conform procurorilor DNA, Vanghelie a primit bani și cadouri sub mai multe forme: pe lângă clasica sacoșă cu bani, ar mai fi primit fie imobile, fie petreceri plătite de alții, renovări pentru magazinele sale, dar și finanțări pentru campania electorală sau ceasuri de lux scumpe și cote din afaceri. 

Oana Niculescu Mizil a fost o perioadă de timp directorul general al București SA, firmă care deținea magazinul București din centrul vechi al Bucureștiului. Unul dintre martorii din dosarele lui Vanghelie susține că magazinul a fost achiziționat de fostul primar cu 3 milioane de lei, bani la sacoșă. Ulterior, Vanghelie a pierdut în instanță magazinul, cel mai important activ al București SA, ajuns acum în proprietatea unor investitori olandezi care l-au dărâmat și reconstruit de la zero.

Vanghelie a și fost arestat câteva luni, în 2015, în acest dosar.

În 2016, fostul primar a fost mai inculpat într-un alt dosar în care e acuzat de abuz în serviciu la acordarea prin metode netransparente a unor contracte de salubrizare de câteva milioane de lei.

Surse din PSD susțin că Marian Vanghelie a fost recent, pentru o scurtă, perioadă de timp unul dintre vicepreședinții PSD. A fost împreună cu Gabriel Oprea în echipa Vioricăi Dăncilă, înainte ca aceasta să fie demisă de la șefia acestui partid după pierderea alegerilor prezidențiale: “Schema prin care Marian Vanghelie a revenit în PSD în funcția de vicepreședinte la fel ca Gabriel Oprea a fost destul de simplă: înainte de alegerile prezidențiale PSD a semnat protocoale cu 4 sindicate urmând ca din partea acestora să fie desemnați patru vicepreședinți ai PSD. Noi am votat în Cex-ul partidului aceste protocoale fără să știm însă cine sunt persoanele ce vor fi desemnate“, susțin sursele citate.

După ce fusese exclus din PSD în 2014, Marian Vanghelie a înființat Partidul Social Românesc alături de Mircea Geoană și Oana Niculescu Mizil.

După ce a desființat acest partid, Marian Vanghelie și-a construit o altă formațiune politică : Partidul Social Democrat Independent cu care a participat la alegerile europarlamentare din acest an.

Secretarul general al acestui partid era Loredana Ionela Zidărescu Loredana, chiar șefa departamentului de achiziții de la Societatea Amenajare Edilitară și Salubrizare SA (subordonată Consiliului Local sector 5), care a atribuit cele mai multe contracte firmelor Nicoletei Diaconescu, protejata lui Vanghelie.

Daniel Florea, primarul PSD al sectorului 5, a refuzat să ofere informații despre contractele generoase pe care le-a primit Nicoleta Diaconescu de la instituția pe care o conduce din 2016 încoace.

Diaconescu Nicoleta susține că nu îl cunoaște pe Daniel Florea și că și-a introdus firma în insolvență din cauza unor funcționari ai Primăriei sectorului 5: ”Decizia introducerii în insolvență a firmei Star Pro Center Intl SRL a avut la bază refuzul unor funcționari ai Primăriei Sector 5 de a-și onora obligațiile contractuale asumate. Pe lângă asta, Primăria Sector 5 a procedat la rezilieri abuzive ale unor contracte, fapt ce a atras incapacitatea de plată a Star Pro Center Intl SRL față de furnizorii săi”.