Găselnița norocoasă: corovavirus în loc de coronavirus și 250 de contracte ajung la o singură firmă

30 martie 2020

Stelian Negrea

Compania Sanimed International Impex SRL, deținută de omul de afaceri Hideg Robertino Cătălin, este beneficiara unei erori a unei singure litere din cuvântul care redefinește lumea în aceste zile: în loc de coronavirus în anunțurile de atribuire apare cuvântul corovavirus.

Cătălin Hideg este un furnizor constant al sistemului public de sănătate

Conform site-ului e-licitatie.ro, unde sunt publicate informații din sistemul electronic de achiziții publice, Sanimed International Impex SRL a câștigat contracte în valoare de 1,85 milioane lei în perioada 28.02.2020-30.03.2020 cu produse în al căror nume a fost strecurată această eroare. Companiei i-au fost atribuite astfel prin achiziție directă un număr de 232 de contracte.

Cele mai multe contracte din cele care conțin mărunta eroare au fost date de toate Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din România care au cumpărat prin achiziție directă  Kituri VTM (Mediu Transport Viral) Corovavirus / Viral transport medium / Covid-19 numai de la firma Sanimed International Impex SRL. “Este vorba de mediile de transport și recoltare ca să facem testul de coronavirus și să-l ducem la laborator, extrudatul naso-faringian“, ne-a explicat un director al unui DSP.

Vezi în facsimil situația contractelor atribuite companiei Sanimed International Impex SRL pentru produse legate de „corovavirus”

Valoarea totală a contractelor pe bani publici câștigate de Sanimed International Impex SRL în perioada 2007-2020 a fost de peste 148 milioane de lei.

Sanimed International Impex SRL a fost înființată în anul 2003 de către Hideg Robertino Cătălin și soția acestuia, Hideg Iuliana. Din 2014 până în 2017 30% din acțiunile firmei au fost deținute de o companie off-shore A.M. Biotechnology Services Ltd Cipru reprezentată în România de Alexe Marius Cristian, un avocat din Câmpina care a deținut câteva afaceri mărunte.

Odată cu demisia/demiterea fostului ministru al sănătății, Victor Costache, a fost demisă și Georgeta Bumbac, secretarul general al Ministerului Sănătății.

“Nu eu am coordonat achizițiile de la DSP-uri. DSP-urile nu s-au aflat niciodată în subordinea mea”, susține într-o declarație pentru DiscoverProject.ro Georgeta Bumbac.

Surse din Ministerul Sănătății au avansat posibilitatea ca secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, să se fi aflat, în trecut, în relații apropiate cu patronul firmei Hideg Cătălin.

Antonel Tănase a negat orice implicare în susținerea companiei deținute de Hideg Cătălin. “Nu am nici o legătură cu această firmă“, a afirmat pentru DiscoverProject.ro, secretarul general al Guvernului.

Conform legii 95/2006, DSP-urile se află în subordinea Ministerului Sănătății.

Conform ordinului nr. 35 al ministrului sănătății din 16.01.2020, fostul Secretar General al Ministerului Sănătății, Georgeta Bumbac, coordona 8 direcții din acest minister, una dintre acestea fiind chiar Direcția achiziții, patrimoniu și IT.

Direcția de achiziții din Ministerul Sănătății s-a aflat în subordinea Georgetei Bumbac, demisă recent din poziția de secretar general al ministerului

La poziția 4 de pe lista Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) de achiziții pentru combaterea coronavirusului apare numele firmei Romwine & Cofee SRL, înființată anul trecut și deținută de Cristian Maria, aceasta fiind singura firmă în care a fost vreodată asociată. Firma trebuie să livreze pentru 54 milioane de lei 1,75 milioane de măști FFP2 și FFP3.

După declanșarea scandalului mediatic,  patronii firmei Sanimed International Impex SRL au dat un comunicat de presă comun cu SRL-ul din Giurgiu în care recunoșteau sec că lucrează împreună cu Romwine & COfee SRL care le este distribuitor de ani de zile.

Conform site-ului www.e-licitatie.ro, Romwine & Cofee SRL nu a mai câștigat până acum nici un alt contract cu vreo autoritate a statului român.

Achizițiile făcute de România pentru combaterea pandemiei de coronavirus se desfășoară pe trei paliere: prin ONAC, care face cele mai mari achiziții și care publică informațiile pe internet, Unifarm SA, companie deținută de statul român despre care nu se știe ce fel de achiziții face pentru că nu face publică nici o informație, și fiecare spital și instituție publică în parte.