BARONUL ȘI VIRUSUL

2 aprilie 2020

Stelian Negrea

Cum sunt monitorizați baronii locali, stăpânii spitalelor județene, de presa locală, în cea mai mare criză medicală?

Contracost.”

Studiu de caz: Ionel Arsene, baron de “Neamț”.

Urgența medicală uitată

 “Administrațiile locale conduse de PSD au înțeles importanța vitală a testării masive a populației și au cumpărat aparate de testare pentru depistarea COVID-19, anunța pe 30 martie 2020, liderul PSD, Marcel Ciolacu. Anunțul avea loc fix la două luni de la momentul în care Organizația Mondială a Sănătății declarase, pe 30 ianuarie 2020, epidemia cu virusul chinez ca fiind o urgență publică internațională.

Ciolacu dă câteva exemple ale administrațiilor PSD: “București, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mehedinți sau Dolj pot fi exemple de bună practică despre ce trebuie să facă o administrație responsabilă”.

Ciolacu nu a pomenit nimic de Neamț, unde în ultimii cinci ani a apărut unul dintre cei mai tineri baroni locali, Ionel Arsene, care până anul trecut a fost unul dintre locotenenții fideli ai lui Liviu Dragnea, aflat acum în izolare în închisoare.

Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț, folosește bani publici pentru propria imagine

Ce spunea Arsene cu trei zile înainte, pe 27 martie, ca șeful său de partid să laude administrațiile PSD? “Urmează ca în cursul săptămânii viitoare să fie livrate ventilatoarele mecanice, monitoarele pentru funcții vitale și paturile pentru ATI, iar pe data de 3 aprilie se așteptă sistemul PCR pentru testarea pacienților infectați cu COVID 19!

Arsene recunoaște astfel că nu are încă sistemul pentru testarea pacienților infectați. În ultimele luni, a fost ocupat de pregătirea alegerilor locale, ca să mai câștige un mandat și să rămână stăpânul județului. O epidemie a nepăsării care s-a răspândit din București, unde politicienii se pregăteau, în februarie, pentru alegeri anticipate, până în ultima comună din țară.

În schimb, Arsene, anchetat pentru corupție, se lăuda, cu aceeași ocazie, pe 27 martie, care erau stocurile de la Spitalul Județean Neamț, din banii alocați de Consiliul Județean, și le înșiră pe toate.

Contextul era unul fără precedent. La 100 de kilometri distanță, spitalul din Suceava colapsase în urma unui management dezastruos.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, baron celebru PNL, se chinuia să-l demită pe directorul iresponsabil al spitalului. Flutur era internat singur într-o rezervă a spitalului, ca pacient infectat cu noul virus, și intervenea prin telefon la televiziuni.

“Nu am nimic să-mi reproșez!”, accentua public Flutur, dând vina pe directorul spitalului pe care el îl numise să conducă cea mai mare unitate medicală din județ.

Zeci de medici și asistenți medicali fuseseră infectați, la Suceava, după ce fuseseră ținuți în ședințe, la grămadă, fără niciun echipament de protecție.

În schimb, celălălt baron, Ionel Arsene, se lăuda, punct cu punct, cu stocurile de echipamente medicale pe care le făcuse deja rost. Lista cu echipamentele este preluată integral de ziarpiatraneamt.ro, fără niciun comentariu și fără nicio documentare a celor anunțate. (https://www.ziarpiatraneamt.ro/ionel-arsene-situatia-stocurilor-de-echipamente-dezinfectanti-si-reactivi)

Spitalul Județean Neamț aflat în subordinea directă a lui Ionel Arsene are în desfășurare licitații de zeci de milioane de lei pentru diverse echipamente medicale lansate la sfârșitul anului trecut și nedefinitivate nici până astăzi. Banii fuseseră redistribuiți de Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă.

Prin numai puțin de 18 contracte, toate lansate în perioada septembrie-decembrie 2019 – cu câteva luni înaintea declanșării epidemiei de coronavirus în România, Spitalul Județean Neamț urma să atribuie contracte pentru echipamente medicale, lucrări de construcții și pavaj, în valoare de 37,2 milioane de lei.

De fapt erau cele mai mari 18 contracte atribuite de acest spital în perioada 2007-2020.

În schimb, același spital a demarat, în ultima săptămână, un număr de 25 de atribuiri directe pentru echipamente medicale de protecție pentru lupta cu coronavirusul în valoare de 1,1 milioane de lei.

Valoarea totală a echipamentelor, ce nu vor fi folosite pentru bătălia cu coronavirusul, este de cel puțin 37 de ori ori mai mare decât valoarea totală a atribuirilor directe lansate de același spital în ultima săptămână pentru achiziția de echipamente vitale pentru combaterea epidemiei de coronavirus: măști, combinezoane, vizier, mănuși etc

De ce nu a monitorizat presa locală aceste derapaje? Pentru că nu prea mai există.

Complicitatea locală

În centrul acestui studiu de caz se află chiar ziarpiatraneamț.ro, care a publicat triumfalist mesajul lui Arsene, fără să compare datele cu cele reale și fără să pună nicio întrebare incomodă.

Robert Iosub într-un interviu recent cu Ionel Arsene

Ionel Arsene nu a dorit să comenteze pe marginea legăturilor cu Robert Iosub și nici nu a oferit detalii legate de contractile date de Consiliul Județean Neamț către firmele lui Iosub.

Robert Iosub, ziaristul favorit al lui Ionel Arsene

Proprietarul platformei media este Robert Iosub, 45 de ani, care în ultimii ani a făcut bani pe baza complicității cu politicianul Ionel Arsene. În loc să-I monitorizeze activitatea în interesul publicului, Iosub îi sponsorizează imaginea lui Arsene pe Facebook, o “performanță” rar întâlnită chiar și pentru presa din România, în care regulile jurnalismului sunt încălcate pe scară largă.

„Am o relație foarte bună cu domnul Ionel Arsene, dar am nici un fel de relații de rudenie sau prietenie de familie cu domnul Ionel Arsene. Toate relațiile mele cu domnul Ionel Arsene se desfășoară exact ca și cu toți ceilalți politicieni cu care interacționez, adică doar în cadrul unor sedii sau în spații publice”, spune Iosub.

Platforma Mediaprgrup este controlată de compania Ghici Computers, aceeași companie care deține și ziarpiatraneamț.ro. Nu doar Ghici Computers, al cărei unic asociat este Robert Iosub, a primit bani publici în ultimii ani, ci și o altă companie în care a fost implicată soția lui, precum și o asociație a lui.

„Portalul ziarpiatraneamt.ro care este lider de necontestat de audiențe în Neamț (în fapt grupul de ziare, adică și ziartarguneamt.ro, ziarbicaz.ro etc) a primit anul trecut, 2019, însumat pentru toate cele 5 publicații pe care le deținem în NT, din bugetul de publicitate al Consiliului Județean, care din câte ne amintim a fost de aproximatic 250.000 lei, suma de 45.000 lei pentru articole și anunțuri diverse. Anul acesta, 2020, grupul nostru de 5 ziare din Neamț a facturat către Consiliul Județean Neamț aproximativ 7.000 lei. De la firmele subordonate CJ Neamț am primit în ultimii ani doar comenzi de articole sau anunțuri ocazionale, care nu însumează valori mai mari de 10-20.000 lei”, susține Iosub.

Deși pozează în jurnalist, Robert Iosub a încasat sute de mii de lei, bani publici, de la administrațiile locale din Neamț. “Iosub e într-adevăr mâna înarmată a lui Arsene în presă, are multe contracte cu primăriile și Consiliul Județean Neamț. În presa din Piatra Neamț totul e pe bani, pozițiile lui Iosub sunt pe bani.”, ne-a spus Liviu Harbuz, fost parlamentar PSD și candidat, în 2016, la Primăria Piatra Neamț.

Harbuz a câștigat apoi un proces cu Iosub, după ce fusese atacat în campania electorală: “Procesul este din campania electorală trecută. Într-o seară l-am sunat și m-a înregistrat într-o convorbire privată. Atunci, am avut un limbaj specific, am înjurat la modul general și după care el a publicat înregistrarea. Am câștigat procesul. E obligat să-mi plătească daune morale și să-și ceară scuze 6 luni în organul de presă.”

Sute de contracte publice

În perioada 1 ianuarie 2017-martie 2020, Ghici Computers SRL a obținut 107 contracte publice, în valoare totală de 252.019 lei, fără TVA. Contractele au fost obținute prin negociere directă, cele mai multe de la comunele din județ, în special pentru servicii de publicitate (articole plătite care să fie publicate pe platformele media afiliate).

Când obține contracte de publicitate de la instituțiile publice, Iosub prezintă o listă de publicații online, ca și când ar fi independente, deși ele sunt vândute la pachet (contactele pentru vânzarea de publicitate au aceleași numere de telefon).

Platforme media

DenumireAnul rezervării domeniuluiproprietar
ziarpiatraneamt.ro3 iunie 2010  persoană fizică
ziarbicaz.ro21 august 2012persoana fizică
ziartarguneamt.ro21 august 2012Persoană fizică
ziarroznov.ro30 decembrie 2014Persoană fizică
ziarroman.ro21 august 2012Persoană fizică
ziarharghita.ro25 august 2015Persoană fizică
ziarbacau.ro9 noiembrie 2015Persoană fizică
neamtpolitic.ro19 decembrie 2019Persoană fizică
monumenteneamt.ro12 mai 2015Asociația Future
ziarneamt.ro30 august 2011Persoană fizică
mediaprgrup.ro13 iunie 2018Ghici Computers SRL

Notă. Toate aceste platforme au un centru comun de vânzare a publicității.

Majoritatea platformelor media sunt înregistrate pe persoană fizică, astfel încât concentrarea lor să fie descoperită mai greu.

Un alt proces al lui Iosub dezvăluie însă schema lui Iosub.

Este chiar cazul platformei ziarpiatraneamț.ro. Această platformă a fost implicată într-un alt proces cu Mihaela Stoica, fost parlamentar PDL.

Disputa juridică a început pe 28 iulie 2015, când Mihaela Stoica a cerut Judecătoriei Piatra Neamț să dispună, în solidar, obligarea Asociației Future (a lui Iosub), a companiei Network Communications (compania deținută de Ciprian Băluș, partener atunci cu soția lui Iosub) „la plata unei sume de199.000 de lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzat prin fapta ilicită a acestora, constând în publicarea de articole de presa si comentarii cu conținut calomnios si denigrator la adresa sa”.

Stoica a câștigat definitiv procesul, primind în final despăgubiri mai mici, dar contactată de DiscoverProject nu a dorit să comenteze pe marginea acestui caz.

În acest dosar, Robert Iosub a trimis întâmpinare, pe 28 octombrie 2015, în care spus că asociația nu are calitate procesuală, deoarece nu are niciun fel de atribuție în politica editorială a publicației ziarpiatraneamt.ro, întrucât administrarea site-ului cade în răspunderea Ghici Computers SRL, conform contractului de cesiune nr.303/20 august 2010.

În 2018, Ghici Computers SRL a avut o creștere a cifrei de afaceri de 72%. A fost exact anul în care compania a început să câștige constant contracte publice, pentru publicitate, prin vânzarea unor pachete care includ platformele media menționate.

De atunci, practic un leu din trei încasat de companie provine din bugetele comunelor și orașelor din județ, dar și al altor instituții, Biblioteca Județeană sau Muzeul Județean. Cel mai mare contract a fost obținut de la Municipiul Piatra Neamț, în data de 21 august 2017, în valoare de 30.800 de lei.

O altă companie conectată la Robert Iosub, Network Data Services SRL, a obținut în, perioada noiembrie 2016-martie 2020, un număr de 32 de contracte publice de la Consiliul Județean, Orașul Târgu Neamț, companii publice și mai multe comune, toate prin atribuire directă.

Valoarea lor totală a fost de 344.125 de lei. Încasările de la instituțiile și companiile publice reprezintă aproape 60% din cifra de afaceri totală din perioada analizată.

Primul și cel mai important contract a fost încheiat de Network Data Services pe 28 noiembrie 2016, chiar cu Consiliul Județean Neamț, pentru “servicii de mentenanță sistem informatic integrat”.

Valoarea contractului a fost atunci de 128.400 de lei. Cu două zile înainte, pe 24 noiembrie 2016, oferta Network Data Services fusese refuzată, în condițiile în care prețul era doar cu 26,65 de lei mai mare.

Robert Iosub mai controlează și Asociația Future, pe care a înființat-o în anul 2007, cu sediul în apartamentul său din Piatra Neamț.Scopul declarat al asociației este ajutorarea familiilor cu venituri mici, șomeri, copii în afirmare, copii ai străzii, persoane defavorizate și aflate în dificultate.”

Asociația a dezvoltat portalul monumenteneamt.ro, împreună cu Consiliul Județean Neamț și Primăria Piatra Neamț, domeniul fiind înregistrat pe 12 mai 2015.

Separat, asociația lui Iosub a obținut mai multe fonduri de la Consiliul Județean pentru promovarea unor evenimente social-culturale, încă din 2012, când Ionel Arsene a devenit liderul PSD Neamț.

În mai 2012, Consiliul Județean Neamț a acordat o finanțare neramburabilă, în valoare de aproape 18.000 de lei pentru proiectul “Primii mei pași în lumea artei”.

În 2013, Primăria Piatra Neamț a acordat o finanțare de 20.000 de lei pentru un proiect al Asociației Future, denumit “Cafeneaua mămicilor din Piatra Neamț”. Cu acești bani, asociația a creat platforma infoparinti.ro.

Pe 25 octombrie 2013, Asociația Future a obținut dreptul de folosință asupra unui spațiu de 16 metri pătrați, situat la etajul 2 al unui imobil din complexul comercial piața agroalimentară Târgu Neamț, aflat în domeniul privat al Consiliului Local.

Un spațiu identic alăturat, tot de 16 metri pătrați, a fost dat spre folosință gratuită unui alt grup de presă din Neamț. Curtea de Conturi a atacat, la Tribunalul Neamț, aceste contracte, motivând că spațiile respective nu puteau fi date spre folosință gratuită.

Consiliul Local Târgu Neamț a reușit să respingă definitiv acțiunea, la Curtea de Apel Bacău, pe 23 februarie 2018, motivând că ele aparțin unei societăți independente, înființată de Consiliul Local, iar cele două entități juridice plătesc toate utilitățile pentru spațiile respective. În plus, judecătorii au tratat și Asociația Future ca pe o instituție de presă, după ce au analizat contractele de comodat și au descoperit că și asociația se angajase să promoveze imaginea Consiliului Local, în schimbul folosinței spațiului:

  În ceea ce privește al doilea motiv de recurs, recurenta a plecat de la ideea existenței unui prejudiciu ca urma aprecierii contractelor în litigiu ca fiind contracte cu titlul gratuit. Curtea constată, însușindu-și, astfel, concluzia instanței de fond, că intimata  nu a pus la dispoziția celor două societăți în mod gratuit cele două spații comerciale. Deși contractele au fost calificate de părți drept contracte de comodat, ambele conțin, la art. 7 lit. s și o clauză prin care cele două societăți de presă s-au obligat ca, în schimbul folosinței spațiilor, să presteze, la solicitarea intimatei, servicii de publicitate, anunțuri și interviuri în publicațiile deținute.

(ARTICOLUL FACE PARTE DIN SERIA DISCOVERPROJECT PRIVIND MONITORIZAREA CORUPȚIEI DIN ADMINISTRAȚIILE LOCALE.)

DIN ACEEAȘI SERIE:

  1. https://discoverproject.ro/2019/12/18/reteta-vanghelie/
  2. https://discoverproject.ro/2020/02/18/piata-si-politistul/
  3. https://discoverproject.ro/2019/10/09/beizadeaua-care-terorizeaza-un-oras-sub-privirile-sefului-politiei/
  4. https://discoverproject.ro/2019/07/08/mallul-de-la-intrarea-in-parc/
  5. https://discoverproject.ro/2019/06/19/politia-locala-din-mihailesti-pazita-de-firma-de-paza-a-familiei-primarului/