Povestea lui Checheriță. Tânărul medic primar nefrolog, profesor universitar, doctor în științe medicale, fugar din fața coronavirusului

8 April 2020

Alexandru Checheriță, o tânără speranță a medicinii românești în vârstă de doar 33 de ani, nepotul lui Vasile Lascăr, renumitul doctor de la Spitalul Florească acuzat de DNA de ilegalități în achiziționarea de echipamente medicale, și unul dintre protejații Cătălinei Poiană, actuala șefă a Colegiului Medicilor București, este foarte aproape să devină un simplu cetățean aflat în autoizolare la domiciliu.

Checheriță și-a dat recent demisia din poziția de medic de la Spitalul Sfântu Ioan, după ce fusese chemat la muncă dupa izbucnirea pandemiei de coronavirus, a fost înlocuit de la Șefia catedrei de specialitate din același spital, este în plin proces cu Ministerul Sănătății care dorește să îi retragă titlul de medic primar iar poziția de profesor conferențiar al UMF Carol Davila, din care este suspendat, îi este într-un pericol real iar Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate București îl anchetează pentru presupuse raportări false de pacienți pentru decontări ilegale.

Foștilor săi colegi din Spitalul Sfântu Ioan din București le-a lăsat un gust amar, o parte dintre aceștia amintinduși-l ca pe un individ autoritar, răzbunător și amenițător. Checheriță, direct sau prin persoane apropiate, li s-ar fi adresat cu expresii de genul ”poate te calcă mașina pe trotuar”, ”poate nu-ți mai ajung copii acasă”, ”zbori din UMF”, ”nu vei mai practica medicina în România”

Checheriță, în schimb, zice că nu a amenințat pe nimeni.

Cazul tânărului Checheriță este emblematic pentru o parte însemnată a sistemului public de sănătate prins pe picior greșit de pandemia de coronavirus.

Acesta se află de ani de zile într-o reală atmosferă de teroare din cauza comportamentului abuziv al unor personaje bine relaționate, cu comportament amenințător, agresiv și răzbunător și a căror pregătire profesională este pusă sub semnul îndoielii.

Profesorul universitar doctor o ia la sănătoasa din cauza virusului chinezesc

Alexandru Checheriță, fostul șef al Clinicii de Nefrologie și Dializă din cadrul Spitalului de Urgență Sfântu Ioan din București, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila a fost chemat la muncă 14 martie pentru a intra în prima linie a luptei cu pandemia de coronavirus.

La nici trei zile de la acest apel conducerii acestui spital, Checheriță alege să-și prezinte demisia.

“În data de marți, 17 martie 2020, profesorul universitar în specialitatea nefrologie Ionel Alexandru Checheriță a transmis Spitalului Clinic de Urgență “Sfântul Ioan”, București, o adresă în nume personal prin care declara ca “renunta la integrarea clinica in aceasta unitate”, se arată într-un răspuns al conducerii Spitalului Sfântu Ioan pentru DiscoverProject.ro

Pentru că este cadru universitar, munca lui Checheriță la patul bolnavului se numește integrare clinică, cadrele universitare având integrare clinică prin contractul de muncă pe perioadă nedeterminată cu un spital.

Medicul primar Alexandru Checheriță a ales securitatea propiului apartament când a fost chemat să se lupte la spital cu pandemia de coronavirus

Checheriță susține, însă într-un răspuns pentru DiscoverProject, că și-a dat demisia pentru că spitalul nu ar fi fost pregăt de lupta cu coronavirusul: “Factorii decidenți ai spitalului pare că nu au organizat din timp și în mod corespunzător măsurile de prevenire a răspândirii cu Covid-19, astfel un grup de medici a sesizat aceste deficiențe  iar ca urmare existând și un dosar de urmărire penală a conducerii spitalului și medicului șef de secție interimar. Astfel, această gestionare posibil defectuoasă pare că a avut ca rezultat închiderea temporară a Secției de nefrologie și dializă, singura care asigură urgențele de dializă din București și județele limitrofe, personalul medical fiind trimis 14 zile în izolare. “Având în vedere cele menționate mai sus, inclusiv punerea în discuție a titlului meu de doctor primar, am considerat că este mai bine să fac un pas în spate, până la soluționarea tuturor acuzelor care mi-au fost aduse. Începând cu toamna anului 2019, am intrat în concediu fără plată, iar în primăvara acestuia an am decis să renunț la integrarea clinică cât timp conducerea acestui spital rămâne aceeași“.

Ctălina Poiană, șefa Colegiului Medicilor București, l-a lăsat din brațe pe fostul ei protejat și consilier personal, Alexandru Checheriță

Altădată o ferventă susținătoare a lui Checheriță, care i-a fost consilier personal, Cătălina Poiană, șefa Colegiului Medicilor București, bate în retragere în ceea ce privește situația fostului ei protejat. “ ”Așa cum am afirmat în repetate rânduri, nu sunt de acord cu demisia medicilor fără preaviz, mai ales în aceste condiții dificile pe care le străbatem, când medicii se află în prima linie a luptei cu COVID-19. În cazul specific pe care îl menționați (n.r. al lui Alexandru Checheriță) nu cunosc detalii legate de demisie/adresa etc”.

Ministerul Sănătății vrea să-i retragă titlul de medic primar

Cariera lui Checheriță a fost o ascensiune fulminantă: în 2008 ajunge medic rezident anul I în specialitatea nefrologie la Spitalul Sfântul Ioan din București, devine Șeful disciplinei Nefrologie al UMF Carol Davila din cadrul acestui spital în 2014 iar în 2016 ajunge profesor universitar. O ascensiune care lasă cu gura larg deschisă de uimire orice medic din România.

În mod paradoxal, virusul chinezesc de care a fugit profesorul universitar, Alexandru Checheriță, l-a salvat, cel puțin ieri, pe acesta când avea termen la Tribunalul Municipiului București în procesul pe care Ministerul Sănătății i l-a intentat pentru a-i retrage titulatura de medic primar.

Checheriță s-a aflat în centrul unui scandal, anul trecut, când a fost prins că a ars masiv etape în ascensiunea profesională și academică prin susținerea examenului pentru a deveni medic primar în specialitatea nefrologie, în mod ilegal, cu trei ani și jumătate înaintea vechimii impuse de normele legislative în vederea obținerii titlului de medic primar.

Checheriță respinge toate acuzațiile susținând, nici mai mult nici mai puțin, că acuzațiile Ministerului Sănătății sunt nefondate și s-ar baza inclusiv pe un document fals. Având în vedere că Ministerul Sănătății a deschis un process bazându-se pe un fals, iar nici una din părțile implicate în timpul desfășurării anchetei Corpului de Control al Ministerului Sănătății, nu au fost audiați iau în calcul posibilitatea ca, la încheierea, acestui process să depun o plângere organelor abilitate, susține Checheriță în răspunsul pentru DiscoverProject.

Cu puțin noroc, pandemia de coronavirus îl va salva, din nou, pe Checheriță deoarece instanțele de judecată judecă, în această perioadă, doar cauzele urgente, celelalte fiind amânate până ce situația cu virusul chinezesc se normalizează.

Checheriță avansează inclusiv teorii ale conspirației conform cărora cineva dorește să-l defăimeze, el având un parcurs profesional legal: Nu cunosc motivul și la presiunea cui se insist pentru această speță, clar cu scopul de a defăima, deoarece, așa cum reiese și din documentele precizate am avut un parcurs profesonal legal, iar prin pozițiile deținute am contribuit la dezvoltarea și recunoașterea, atât în plan national, cât și international, a domeniului medical în care profesez”.

Șefa Colegiului Medicilor București spune că fostul ei protejat a fost schimbat și din alte funcții: ”Pot însă să vă informez că la UMF Carol Davila domnul doctor este în concediu fără plată din data de 6.11.2019 și începând cu data de 3 decembrie 2019, doamna Dr. Daniela Rădulescu a fost numită Șefa de disciplină și Coordonator de rezidențiat la Disciplina de Nefrologie, Spitalul Sf. Ioan din București”.

Checheriță către alți medici: ”Nu vei mai practica medicina în România”

Situația lui Checheriță este emblematică pentru sistemul public de sănătate prins pe picior greșit de pandemia de coronavirus când ies cel mai bine la suprafață impostura și atmosfera de teroare din unele spitale care duc la conflicte virulente între medici.

Unii medici din Spitalul Sfântu Ioan nu i-au păstrat o imagine măgulitoare lui Checheriță pe care l-au acuzat de comportament autoritar, amenințător și răzbunător.

Într-o scrisoare adresată, la sfârșitul anului trecut ministrului sănătății, 11 medici din Spitalul Sfântu Ioan îl acuză pe tânărul Checheriță de instituirea unui regim de teroare în acest spital. ” Din 2014 de când a devenit șeful disciplinei de nefrologie al UMF Carol Davila în clinica nefrologie Sfântul Ioan, domnul profesor Alexandru Checheriță a insituit treptat un regim de teroare, de presiune psihico-emoțională continua asupra medicilor angajați ai secției clinice de nefrologie și dializă a Spitalului Sfântul Ioan, precum și asupra rezidenților și studenților ce își desfășoară activitatea medical în clinica noastră (…) În mod frecvent, profesorul Checheriță apelează la intimidare, amenințări cu dezvăluirea unor așa-zise sercrete din viața personală, cu înscenări de luare de mită sau malpraxis. Exemplificând amenințările uzitate, după ore de așteptare în anticameră la care suntem obligați, menționăm expresii de genul : ”poate te calcă mașina pe trotuar”, ”poate nu-ți mai ajung copii acasă”, ”zbori din UMF”, ”nu vei mai practica medicina în România”. Aceste amenințări sunt fie directe, fie indirect, prin intermediul a 3 colaboratori devotați, medici care au făcut un ”scut protector” în jurul său”

Vezi aici textul integral al scrisorii semnată de 11 medici din Spitalul Sfântul Ioan din București

Checheriță respinge însă acuzațiile. ”Cine mă cunoaște știe că nu-mi stă în fire să ameninț și în nici un caz un cadru medical, coleg de serviciu, nefiind deontologic. Menționez că nu am avut nici o funcție de conducere în ultimii cinci ani ci doar de coordonare, ca atare nu văd din ce poziție aș fi putut să ameninț. Cu atât mai mult, pentru un dosar de malpraxis trebuie ca un pacient sau un aparținător să facă o plângere, să existe o culpă a ceie învinuit, care trebuie dovedită de comisia de disciplină a colegiului medicilor territorial, apoi de Comisia de disciplină a Colegiului Medicilor din România, apoi de instanță, în caz că se ajunge acolo, ca atare vă dați seama că nu aș putea impune o soluție pe atâtea paliere, iar toate aceste acuzații sunt cu siguranță false”

Vezi aici răspunsul integral al lui ALexandrul Checheriță la întrebările DiscoverProject.ro cu privire la acuzațiile ce i se aduc

Cei 11 medici l-au mai acuzat pe Checheriță că nu a participat niciodată la raportul de garda, că nu a efectuat nici o gardă ca titular în toată activitatea sa de medic, nu a avut niciodată în îngrijire pacienți în cadrul secției dar în sistemul electronic al spitalului și-a însușit în mod abuziv foile de observație a unor pacienți îngrijiți de alți medici, nu a participat niciodată la vizite medicale în saloane, nu a predate niciodată un curs studenților în toată cariera din clinica din Sfântul Ioan, nu a participat niciodată la pregătirea practică a studenților și nu a participat niciodată la prezentările științifice ale medicilor rezidenți.

În urma acestei scrisori, Checheriță se afla și sub investigarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate București pentru posibile raportări false pentru decontări ilegale din bugetul public.