DiscoverProject.ro vă invită să le scrieți primelor 200 de companii din România să doneze mai mult pentru combaterea pandemiei de coronavirus

12 aprilie 2020

Stelian Negrea

DiscoverProject.ro a cerut unora din primele 200 de companii din România după cifra de afaceri informații legate de sprijinul pe care l-au oferit spitalelor comunităților și guvernului României pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Pentru că multe dintre acestea au refuzat pur și simplu să ofere astfel de informații, DiscoverProject.ro face publice cifrele de afaceri ale primelor 200 de companii din România pentru anii 2017 și 2018 (pentru 2019 datele nu sunt încă publice), cum le-au raportat la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Invităm cititorii să le scrie conducerilor acestor mari companii să ofere mai mult sprijin în bătălia cu virusul chinezesc având în vedere faptul că spitalele sunt supraaglomerate iar personalului medical încă îi lipsesc echipamente de protecție vitale.

Multe din cele 200 de companii au cifre de afaceri mai mari decât bugetele unor instituții publice iar, pe timp de pace, au fie intense campanii de Responsabilitate Socială – Corporate Social Responsability (CSR), fie campanii publicitare puternice în care susțin susțin că ajută comunitățile locale și societatea românească unde își realizează afacerile.

Cifra anuală de afaceri totală a celor 200 de companii a fost în 2018 de 526,5 miliarde lei, iar în 2017 de 463,7 miliarde lei.

Citiți mai jos top 200 după cifra de afaceri în 2018

Conform datelor Ministerului Finanțelor Publice, pentru perioada 01-31.11.2018, cheltuielile general ale bugetului general consolidat al României – cuprinzând bugetul de stat, cel al asigurărilor sociale și bugetele fondurilor speciale -s-au ridicat la 287,5 miliarde de lei. Puțin peste jumătate din cifra de afaceri a primelor 200 de companii.

Cheltuielile bugetului general consolidat al României s-au ridicat în 2017 la 276 miliarde de lei. Tot în jurul bornei de 50% din cifra de afaceri a primelor 200 de companii.

Dintre acestei 200 de companii, vă prezentăm cazul a trei mari companii care ar fi putut să ofere un sprijin mai susținut în vremuri de pandemie însă nu au făcut-o.

Am ales cazul unor companii care activează pe piața românească cu acționariat divers: din UE, din Asia și din SUA.

Citiți mai jos top 200 după cifra de afaceri în 2017

Prima dintre aceste Automobile Dacia SA deținută de grupul francez Renault s-a aflat și în 2017 și în 2018 pe primul loc în România după cifra de afaceri: 21,3 miliarde lei, respectiv 24, 7 miliarde lei.

Compania nu a răspuns întrebărilor DiscoverProject.ro legate de ajutorul oferit în această perioadă și nici dacă au avut discuții la nivelul conducerii privitor la demararea producției pe liniile de fabricație ale acesteia de la Pitești de componente vitale cum ar fi ventilatoarele, injectomatele etc

În spațiul public au circulat o serie de informații legate de posibilitatea demarării unei astfel de producții, însă, până la acest moment când România se apropie de vârful infectărilor cu coronavirus, Automobile Dacia SA nu a anunțat nimic concret.

Într-o postare de săptămâna trecută, pe rețelele de socializare, un angajat al Renault România SA anunța că va fi demarată la nivelul acestei companii, fără să se precizeze și data exactă, a producției unui număr nespecificat de măști, viziere etc cerându-se în schimb ajutorul pentru furnizarea de materie primă.

Un efort minuscul de câteva mii, cel mult zeci de mii de lei care reprezintă un procent infim din cifra de afaceri anuală a celei mai mari companii din România.

O altă companie la fel de mare. Arctic Găești SA deținută de turcii de la Arcelrik, care a avut în 2017, respectiv 2018 cifre de afaceri de 2,2, respectiv 2,3 miliarde de lei.

În 2017 a primit un ajutor de stat de 162 milioane de lei ca să mai facă o unitate de producție.

Deși au linii de producție și centru de tehnologie pe care ar putea încerca să facă ceva mai complex cum ar fi ventilatoare sau injectomate, pe care România le importă când le găsește, Arctic Găești a anunțat vag că va încerca să le aducă din Turcia cândva.

Între timp au donat 50 de mașini de spălat și 25 de frigidere. Să zicem produse de 100.000 lei. Adică vreo 0,004% din cifra lor anuală de afaceri.

Arctic a închis majoritatea liniilor de producție rămânând cu un singur schimb de muncitori pe care-i cară la grămadă în autobuze ticsite.

Oficialii Arctic Găești nu au răspuns întrebărilor DiscoverProject.ro legate de ce au făcut pentru a ajuta România în lupta cu pandemia de coronavirus.

La fel ca Ford România SA deținută de gigantul american cu același nume. Compania a raportat în 2017, respectiv 2018 cifre de afaceri de 4,8, respectiv 10,5 miliarde de lei.

La fel ca Automobile Dacia SA, Ford România SA a trimis angajații în șomaj tehnic la puțin timp după declanșarea pandemiei în România.

În SUA, compania mamă a anunțat că va demara producția de echipamente vitale pentru bătălia cu pandemia de coronavirus. Oficialii Ford România SA nu au răspuns întrebărilor DiscoverProject.ro dacă vor urma modelul companiei mamă și în România sau dacă vor aduce matrițe cu care să producă în uzina, pe care o deține la Craiova, astfel de produse.

Avem această inițiativă la DiscoverProject.ro în paralel cu monitorizarea achizițiilor publice făcute de Guvernul României pentru asigurarea echipamentelor medicale vitale pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Vă rugăm să ne trimiteți răspunsurile acestor companii pe adresa redactie@discoverproject.ro.