JOCURI ÎN FAMILIE

27 January 2021

Stelian Negrea

Cum s-au implicat doi demnitari într-o schemă de afaceri care produce milioane de euro din testarea aparatelor de jocuri de noroc.

FOȘTII DEMNITARI:

Odeta Cristinela Nestor, 44 de ani. A fost președintele Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) din 2013 până în anul 2017, funcție asimilată cu demnitatea de secretar de stat. După ce i-a expirat mandatul, Odeta Nestor a fost cooptată, prin interpuși, în grupul Metroreal, care câștigă milioane de euro din contractele pentru analiza tehnică de la companiile de jocuri de noroc – piață supravegheată de ONJN.

La câteva luni după ce a părăsit șefia ONJN, Odeta Nestor, și-a înființat două firme de consultanță pe piața jocurilor de noroc: una off-shore înregistrată în Hong Kong, și alta în România.

Florea “IcăVoinea, 64 de ani, fost senator PSD. A fost consilierul principal al premierului Viorica Dăncilă. La finalul anului 2016, după ce Ică Voinea își termină mandatul de senator este angajat de compania Metroreal, afacere patronată de rudele sale din Craiova.

Concomitent, Voinea devine și consilier al Asociației Române de Acreditare- Renar, instituția care face jocurile pe piața analizelor tehnice și aparatelor de măsură.

Potul cel mare

Încasările unei companii sătești au explodat în ultimii doi ani, după ce a obținut, peste noapte, o licență de la stat ca să măsoare aparatele de jocuri de noroc.

Regio Metro Cert SRL funcționează într-o casă din satul Pielești, județul Dolj, una dintre reședințele lui Remus Voinea, inginer mecanic, condamnat, în 1998, la doi ani și jumătate de închisoare pentru contrabandă cu țigări. Condamnarea l-a împiedicat să administreze afacerile familiei până în 2014, când a obținut reabilitarea judecătorească.

Până atunci, companiile sale au fost înscrise pe numele socrilor, soției și celor doi fii ai săi, Alexandru și, respectiv, Andrei Voinea.

Primul, Alexandru Voinea, a înființat și Regio Metro Cert pe 29 mai 2012, când avea doar 22 de ani. A rămas în firmă până astăzi.

Fratele său mai mic, Andrei Voinea, a fost asociat în afacerea mai veche a familiei Metroreal SRL.

Conexiunile ascunse din jurul acestor afaceri dezvăluie cum a ajuns Regio Metro Cert să-și crească încasările de zece ori în ultimii doi ani, ajungând la o cifră de afaceri anul trecut de aproape 10 milioane de lei.

Omul de paie și foștii demnitari

Un alt tânăr din Craiova, Mihai Daniel Sandu, înființează în 2016 o nouă firmă cu obiect identic de activitate – SMD Metrology SRL. Se ocupă tot de analize tehnice, adică, pe scurt, de metrologie.

În mod bizar, în august 2017, Sandu o cooptează în afacerea lui pe Odeta Cristinela Nestor, 44 de ani, fosta șefă, până în urmă cu cinci luni, a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Nestor fusese patru ani președintele instituției care supraveghează piața jocurilor de noroc, autorizând astfel operatorii de pariuri sportive, cazinouri sau păcănele.

Cum a ajuns un tânăr de doar 27 de ani din Craiova să se asocieze cu un fost demnitar al statului?

Sandu era, de fapt, angajatul familiei Voinea, iar în această calitate s-a ocupat de înregistrarea oficială a domeniului “regiometrocert.ro” pe 25 ianuarie 2017. Atunci era student la Facultatea de Automatică.

Numărul său de telefon figurează și astăzi ca persoană de contact pentru domeniul web.

În schimb, numărul de telefon al lui Andrei Voinea, mezinul familiei din Craiova, apare ca persoană de contact la Registrul Comerțului al companiei SMD Metrology, în care a fost cooptată fosta șefă ONJN.

Exact de la această instituție avea să obțină câteva luni mai târziu Regio Metro Cert licența ca să poată certifica aparatele de jocuri de noroc, exact activitatea responsabilă de creșterea încasărilor sale.

Se întâmpla pe 30 ianuarie 2018, a doua zi după numirea Guvernului Dăncilă. Atunci, Regio Metro Cert a obținut licența de la Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN).

 • “Regio Metro Cert SRL este o societate deținătoare a licenței clasa a II-a aprobată prin Decizia O.N.J.N. nr. 202/30.01.2018, valabilă de la data de 01.02.2018 până la data de 30.01.2028.”

Compania a primit astfel dreptul să măsoare și să certifice aparatele de jocuri de noroc timp de 10 ani, până pe 30 ianuarie 2028. În acel an, încasările companiei au crescut de patru ori față de 2017, de la nici un milion de lei la aproape 1 milion de euro. După încă un an, în 2019, Regio Metro Cert și-a dublat din nou încasările, atingând un nivel de aproape 2 milioane de euro.

 • DETALII ISO. Compania nu deține certificat ISO pentru jocurile de noroc, ci pentru cazane sub presiune. Are câștigate contracte publice, între 2007 și 2020, cu diverse companii de stat în valoare de aproape 200.000 lei.  În aceeași perioadă, Metroreal SRL a obținut contract de aproape 1,7 milioane de lei.

Fosta șefă a ONJN: „Sunt persoană privată acum, nu vă mai răspund la întrebări”

Odeta Nestor, fosta șefă a ONJN, se prevaleză de faptul că este persoană privată acum pentru a nu mai răspunde întrebărilor ce i-au fost trimise: “Consider că deja e prea mult să dau curs de fiecare dat solicitărilor făcute de diverse persoane, solicitări făcute cu bună credință sau din contră. Nu vreau să fiu poate arogantă, dar sunt persoană privată acum, iar timpul și activitățile mele cred că e normal să mă privească personal. De acea nu vă mai răspund solicitărilor. În schimb,fără a vrea să vă dau lecții în domeniul dumneavostră, poate jurnalistic ar fi interesant să vedeți ce activitate și ce realizări are actuala conducere a ONJN. Și poate e util măcar de comparat și semnalizat“, susține fosta șefă a ONJN într-un răspuns pentru DiscoverProject.

Nu a dorit să răspundă nici unei întrebări, nici celei mai importante: cum de a ajuns să facă afaceri cu familia celui mai influent membru al Cabinetului Dăncilă?

În cei patru ani cât a condus ONJN, Odeta Nestor și-a dezvoltat o relație apropiată cu Tudor Șimota, șeful corpului de control din această instituție.

Tudor Simota este un fost ofițer de la BCCO Arad de unde a fost promovat în funcția de șef de cabinet al fostului ministru de finante în cabinetul Victor Ponta, Liviu Voinea, de unde a fost trimis membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al Loteriei Naționale și director al Direcției Corpului de Control al ONJN. Acesta s-a menținut în această funcție până în present, numele său fiind vehiculat chiar cu posibilitatea ocupării unei poziții la vârful ONJN.

După ce a părăsit ONJN, Odeta Nestor și-a înființat o companie off-shore: OG Consulting Limited cu adresa in Suite 2405, Progress Commercial Building, 9 Irving Street, Causeway Bay, Hong Kong Island (vezi actele aici). “Asociat unic al acestei companii off-shore sunt eu. Fiind compania mea nou înființată tot eu o administrez de la data înființării. OG Consulting Limited este compania mea 100% și oferă consultanță în domeniul jocurilor de noroc. Nu are contracte cu operatori din România fiind înființată pentru consultanță în domeniul jocurilor de noroc online în străinătate acolo unde activez în prezent”, afirma Odeta Nestor în 2017.

La două luni după ce a părăsit șefia ONJN, Odeta Nestor a înființat o altă companie pentru a oferi consultanță în domeniul jocurilor de noroc: “Am înființat Nestor Gambling Office SRL pentru a acorda consulltanță în zona operatorilor jocurilor de noroc, dacă eu am făcut legea jocurilor de noroc e normal să mă întrebe pe mine. Dacă mi se va solicita punctul de vedere pe o anumită zonă am să încerc să-i îndrum pe operatori să respecte legea. Cât timp am deținut funcția de președinte al ONJN nu am avut nici un fel de contracte de consultanță cu piața jocurilor de noroc, fostul meu soț având o firmă de after school”, susținea Odeta Nestor.

Odeta Nestor mai deține și poziția de președinte al Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND).

„Premierul din umbră

Cel mai influent personaj din Guvernul Dăncilă, potrivit relatărilor din presă, a fost Florea Voinea, 64 de ani, fost al tineretului comunist înainte de 1989, convertit apoi în politician, parlamentar și demnitar în masonerie.

Deși a fost simplu consilier personal al prim-ministrului Viorica Dăncilă, presa l-a catalogat pe Florea “Ică” Voinea ca fiind, de fapt, “premierul din umbră” al guvernului PSD, subliniind astfel influența pe care o avea în actul decizional la Palatul Victoria.

Până în decembrie 2016, „Ică” Voinea a fost parlamentar PSD, consolindându-și influența în Camera de Comerț Româno-Chineză, având lângă el personaje controversate ca Dumitru Nicolae, “Niro”, omul care a creat magazinul de chinezării “Dragonul Roșu”, iar apoi a fost implicat în mai multe scheme de corupție, și, respectiv, Gabriel Oprea, vicepremier în Guvernul Ponta, care o numise, în 2013, pe Odeta Cristinela Nestor la conducerea ONJN.

După ce n-a mai fost parlamentar, în 2017, Florea Voinea s-a angajat la Metroreal SRL, compania lui Remus Voinea, cu care este înrudit.

Asociații companiei Metroreal nu au răspuns, până la momentul apariției acestei anchete jurnalistice, la întrebările DiscoverProject legate de legăturile pe care le au cu fostul senator PSD, Ică Voinea, dacă au fost sau nu controlați și sancționați de instituțiile statului pentru posibilele nereguli etc

 • Când Ică Voinea devine angajatul Metroreal, în 2017, compania era împărțită de Remus Voinea și de medicul de origine siriană Maher Kadour, 63 de ani.  Kadour a abolvit Facultatea de Medicină la Craiova în 1982 și a obținut cetățenia română în 1995, după ce s-a căsătorit cu medicul Emilia Padan –Kadour, consăteană cu Ică Voinea. Cei doi, Emilia și Ică, sunt născuți la distanță de un an în satul Maglavit, județul Dolj. În casa familiei Kadour din București, compania SMD Metrology, în care a fost implicată șefa ONJN, a avut un punct de lucru până în 2018.

În același an, 2017, Ică Voinea a devenit unul dintre cei mai influenți consilieri ai Asociației Asociației Române de Acreditare – Renar, adică exact asociația care face jocurile pe piața companiilor specializate în metrologie, unde activează companiile Metroreal, SMD Metrology și Regio Metro Cert.

Această asociație este condusă de Fănel Iacobescu, de loc tot din Craiova, unde este și profesor universitar. A fost director al Biroului Român de Metrologie Legală. (A contestat în instanță decizia de concediere din această instituție, pe 8 august 2020, iar în octombrie 2020 a dat în judecată și MEC).

Oficialii RENAR nu au oferit, până la momentul apariției acestei anchete jurnalistice, răspunsuri la întrebările DiscoverProject legate de neregulile sesizate în privința companiilor controlate de apropiații lui Ică Voinea, dacă au fost sau nu sancționate aceste companii, de legăturile dintre șeful RENAR și fostul premier din umbră al Vioricăi Dancilă etc

 • Regio Metro Cert deține certificarea cu sistemul de manegement al calității și sistemului de manegement de mediu, în conformitate cu standardele de referință SR EN ISO 9001:2008, respectiv SR EN ISO 14001:2005 ; de către Mișcarea Română pentru Calitate (MRC) și este membru RENAR. Mișcarea Română pentru Calitate este o asociație fondată în 1999 de Fănel Iacobescu la Craiova. Are adresa pe strada Părului nr. 8, Craiova. Mangra Mihail – Preşedinte al Consiliului Director, Ştefănescu Ioan – vicepreşedinte ştiinţific al Consiliului Director, Berceanu Maria – membru al Consiliului Director, Poenaru Maria – Magdalena – membru al Consiliului Director.

ASOCIAȚII ÎN CARE A FOST SAU ESTE IMPLICAT FĂNEL IACOBESCU

 • ASOCIATIA CAMERA AUDITORILOR PUBLICI INTERNI DIN ROMANIA (CAPIR)
 • ASOCIATIA RETELEI NATIONALE DE ACREDITARE DIN ROMANIA
 • ASOCIAŢIA CLUSTER INTERNAŢIONAL AGROFOOD-CIAF
 • ASOCIAŢIA DE COLABORARE PRIN PROIECTE ŞI PARTENERIATE COMUNE CU CHINA
 • ASOCIAŢIA DE STANDARDIZARE DIN ROMÂNIA – ASRO
 • ASOCIAŢIA MIŞCAREA ROMÂNĂ PENTRU CALITATE
 • ASOCIAŢIA MIŞCAREA ROMÂNĂ PENTRU CALITATE- E
 • SOCIETATEA ROMANA DE MASURARI
 • ASOCIATIA LABORATOARELOR DIN ROMANIA – ROLAB
 • ASOCIAŢIA REŢELEI NAŢIONALE DE ACREDITARE DIN ROMANIA – RENAR

 • Pe 22 mai 2017, Gabriela Voinea, soția lui Remus Voinea, înființează o altă companie de profil, Metroreal Metrology, cu sediul în Pielești, Pădurea Poștei 15, la două case distanță de reședința familiei.
 • Pe 19 noiembrie 2019, Mihai Daniel Sandu înființează în apartamentul lui din Craiova compania RMC Slot Conformity, cu același obiect de activitate: activități de testări și analize tehnice. Îl angajează aici pe Mihai Alexandru Vasile, fost coleg de facultate la Automatică, care lucrase înainte la Regio Metro Cert.