BANII EUROINS SE PLIMBĂ PRIN PARADISURI FISCALE
5 April 2021
Stelian Negrea
Bulgarii care controlează Euroins au transformat compania de asigurare într-o pușculiță proprie de sute de milioane de lei, în timp ce mii de asigurați stau prin tribunale ca să recupereze câteva mii de lei.
Pe contrasens.
În ianuarie 2020, un bărbat de 52 de ani merge la o judecătorie de lângă București ca să-și recupereze banii din asigurarea RCA, după ce fusese victima unui accident rutier cu aproape un an în urmă. Revendică atunci aproape 4500 de lei, după ce compania de asigurări îi amânase repetat plata.
Mii de victime ale unor accidente rutiere fac anual astfel de drumuri în instanțe pentru că firma de asigurări nu le acoperă daunele.
În timp ce victimele se plimbă prin tribunale, banii companiei de asigurare se plimbă inclusiv prin paradisurile fiscale, finanțând diverse afaceri ale administratorilor bulgari de la Euroins.
Tot în ianuarie 2020, aproape 16,5 milioane de lei se adăpostiseră în conturile unui offshore cipriot, Kamalia Trading Limited. Plecaseră din România, de la compania de asigurări, ca un împrumut pe termen scurt. În acte, offshore-ul cipriot e deținut de consultanți și avocați din însoritul paradis fiscal european, unde decenii la rând marii afaceriști și-au ascuns banii în tentativa lor de a evada fiscal.
În mod normal, tranzacția cu offshore-ul cipriot ar fi trebuit analizată de autoritățile române, susține un consultant fiscal consultat de DiscoverProject: “Ca administrator nu poți să folosești banii companiei cum dorești, legea societăților comerciale și regulamentele ASF interzic astfel de împrumuturi atunci când sunt între companii afiliate, dar, probabil, că în acest caz ASF nu a demonstrat cine se află în spatele companiei cipriote”, susține un expert fiscal despre aceste împrumuturi.
Într-o discuție cu reporterii DiscoverProject, noul CEO al Euroins, Tanjia Blatnik, susține că nu deține informații despre acest împrumut. Ni-l indică drept sursă de informații pe Georgi Markov, Deputy CEO Euroins Insurance Group, cel care este deținătorul tuturor informațiilor din Euroins, „omul cu cifrele”.

Banii clienților Euroins se plimbă prin paradisurile fiscale
Nici acesta nu știe despre acest împrumut și nici cine sunt acționarii off-shore-ul cipriot. Ne promite că se va interesa despre această companie însă informațiile nu ne-au mai fost furnizate.
Tranzacții suspecte
Tranzacții între administratorii bulgari ai Euroins și o companie de la sud de Dunăre au mai fost analizate și sancționate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arbitrul pieței de asigurări.
“Aceste împrumuturi nu sunt forme de a scoate bani din Euroins ci sunt modalități de a investi, de a diversifica portofoliul companiei. Ele sunt făcute pentru a asigura un portofoliul de investiții al companiei și au fost rambursate de către companiile către care le-am oferit. Nu este nimic anormal în acordarea unor astfel de împrumuturi între companiile din grupul Eurohold, sunt un instrument financiar. Avem propria politică de investiții care respectă legislația în vigoare. Astel de împrumuturi reprezintță circa 5-6% din investițiile noastre, restul sunt reprezentate de bonduri guvernamentale și altfel de investiții“, afirmă Markov.
Pe 20 februarie 2020, ASF a sancționat conducere Euroins pentru împrumuturi acordate companiei bulgare Starcom Holding. Un punct-cheie pentru sancționarea conducerii companiei de asigurări a fost modul în care aceasta a finanțat compania bulgară afiliată:
“În cadrul investițiilor realizate de societate, s-au efectuat anumite tranzacții în baza unor contracte REPO încheiate cu societatea Starcom Holding din Sofia, cu sediul în str. Christofer Columbus nr. 43, instrumentele tranzacționate fiind acțiuni în societatea Eurohold Bulgaria”, se arată în decizia ASF.
La finalul lunii decembrie 2018, finanțările Euroins către Starcom Holding erau de aproape 28 de milioane de leva (circa 14 milioane de euro). Valoarea lor contabilă a scăzut de aproape patru ori un an mai târziu.
ASF a pus atunci în evidență relațiile dintre administratorii companiei de asigurări și, respectiv, compania afiliată, Starcom Holding:
“Domnul Assen Milkov Christov, membru al consiliului de administrație al Euroins România deține mai mult de 50% din acțiuni la societatea Starcom Holding și este, împreună cu d-nul Kiril Boshov, administrator atât la societatea Euroins România, cât și societatea Starcom Holding. Toate contractele de împrumut (finanțare) REPO încheiate de Euroins România cu Starcom Holding au fost semnate de d-nul Assen Christov, din partea Starcom Holding, și au vizat finanțări și transferul temporar de acțiuni Eurohold (cu obligația răscumpărării acestora la scadența contractului”.
Conducerea Euroins a cerut supendarea deciziei ASF în instanță, argumentând că aceste finanțări nu pot fi catalogate ca fiind “conflicte de interese”.
Asta deși administratorii bulgari ai Euroins, Assen Christov și Kiril Boshov, se aflau la ambele capete ale tranzacției. Practic, Christov decidea finanțarea de către Euroins, iar de partea cealaltă semna contractul cu Starcom, care primea banii.
În fața judecătorilor, avocații Euroins au susținut că nu poate fi vorba de un conflict de interese pentru că ar fi existat obligația răscumpării acțiunilor:
“(…) în aprecierea si analiza cerințelor privind conduita profesională a dl. Assen Mîlkov Christov si a dlui. Kiril Boshov prevederile art. 2 alin. 2) lit. b) din Regulamentul nr. 2/2016 sub aspectul conflictului de interese, faptul că acordarea împrumuturilor REPO de către Euroins către Starcom Holding nu se poate considera ca s-au creat premisele unui conflict de interese, având în vedere că în cadrul acelor contracte de împrumut era prevăzută obligația răscumpărării acțiunilor Eurohold la momentul scadenței contractului, astfel încât orice risc privind restituirea împrumutului era minimizat, prin reglementarea răscumpărării valorilor mobiliare ca obligație.
O suveică mai mare.
Banii transferați către compania bulgară au reprezentat doar o mică parte din sumele investite de Euroins în alte companii din grup.
Sunt zeci de astfel de finanțări în ultimii ani, în lei, euro și leva. Zeci de milioane de euro au plecat astfel din Euroins către companii afiliate.
Oficialii Euroins nu vor să divulge valoarea totală a tranzacțiilor de acest fel realizate de companie cu entități din cadrul holdingului bulgar în ultimii zece ani. „Nu vă putem oferi acum o cifră exactă a volumului total al împrumuturilor intra group acordate de Euroins în ultimii zece ani. De altfel nici nu cred că ar avea vreo relevanță deoarece sunt împrumuturi acordate în limitele legislației în vigoare la dobânzile pieței. Pe parcusul mai multor ani poate fi vorba de sute de milioane de lei”, susține Markov.
Spre exemplu, un alt împrumut de 9 milioane de lei a mers către Synthetica AD, o altă companie bulgară afiliată Eurohold. În plus, aproape 5 milioane de lei au finanțat, tot printr-un împrumut pe termen scurt, Asterion Bulgaria AD, o altă firmă din grupul Eurohold.
Legea societăților comerciale, invocată de ASF în cazul împrumuturile Euroins-Starcom, prevede mai multe interdicții: “(…) este interzisă creditarea de către societate a administratorilor, soțul sau soția, rudele ori afinii până la gradul al lV-lea inclusiv ai administratorului, sau dacă operațiunea privește o societate la care una dintre persoanele anterior menționate este administrator ori deține, singură sau împreună cu una dintre persoanele sus-menționate, o cotă de cel puțin 20% din valoarea capitalului subscris”.
În plus, cei doi bulgari din Consiliul de administrație al Euroins au luat hotărâri și în calitate de membri în Adunarea Generală a Acționarilor, ca unici reprezentanți ai acționarilor. Potrivit ASF, acest lucru contravine legii societăților comerciale, care stipulează: “Membrii consiliului de administrație, directorii, respectiv membrii directoratului și ai consiliului de supraveghere, ori funcționarii societății nu îi pot reprezenta pe acționari, sub sancțiunea nulității hotărârii, dacă, fără votul acestora, nu s-ar fi obținut majoritatea cerută”.
Asterion Bulgaria are sediul tot pe strada Cristopher Columbus 43, unde funcționează și Starcom Holding. S-a numit înainte Avto Union Group EAD și este încă o companie din Eurohold, grupul bulgar care deține controlul asupra Euroins.
Holdingul bulgar numără zeci de companii, cu diverse activități, unele înregistrate în paradisuri fiscal, precum Cipru sau Insulele Virgine Britanice.
Divizia de comerț și închirieri autovehicule a grupului a fost consolidată în urmă cu aproape un deceniu, când prin mai multe tranzacții offshore, Eurohold a preluat controlul unei alte companii de comerț și închiriere de autovehicule.
Compania se numea Avto Union Ad și a fost deținută până în 2008 chiar de către Kamalia Trading Limited, offshore-ul cipriot împrumutat generos în ultimii ani de compania Euroins. Avto Union Ad a primit, rândul ei, bani de la Euroins România.
De partea cealaltă, Asterion Bulgaria este implicată, la București, în fosta Eurohold Automotive SRL, redenumită apoi Bopar Express SRL.
Din nou în instanță.
Acum doi ani, un alt bărbat a primit acasă o notificare cum că Asterion Capital LLC, tot o firmă offshore, solicită executarea lui silită. Se trezise cu poprire pe contul bancar în care-și primea lunar salariul.
Asterion Capital preluase, de fapt, o creanță de la Euroins. Bărbatul își dă seama că e doar o coincidență de nume, pentru că adresa și codul numeric personal erau diferite. Șocul lui fusese însă cu atât mai mare, cu cât mai trecuse o dată printr-o experiență similară cu zece ani mai devreme. În 2009, Euroins încercase să-l execute din nou silit, acuzându-l că a condus beat și a provocat un accident rutier, iar compania ar fi acoperit pierderile.
Dar, susținea el, nu fusese niciodată în mașina respectivă și nu avusese nicio treabă cu accidentul rutier respectiv.
“Am fost din nou șocat să reiau ciclul reclamațiilor la executor. Am luat legătura cu un avocat care a solicitat clarificări”, le-a spus bărbatul judecătorilor când a solicitat daune morale pentru modul în care a fost tratat. Bărbatul a adăugat că nici după ce a solicitat, prin intermediul avocatului, clarificări, n-a primit vreun răspuns nici de la Asterion Capital, nici de la Euroins (care cesionase presupusa creanță), prin care să-și fi cerut „măcar scuzele elementare”.
“Față de toate aceste aspecte, consider că sunt îndeplinite toate elementele răspunderii civile delictuale cu privire la fapta ilicită (pornirea abuzivă a executării silite), prejudiciul material (zile de muncă pierdute pentru a obține dovezile necesare) cât și moral (starea de stres și supărare cauzată de o executare silită nejustificată, blocarea încasării salariului, necesitatea de a duce documente justificative la bancă pentru încetarea executării), legătura de cauzalitate și vinovăția.”, arată el în dosarul din instanță.
În ultimii ani, Euroins a cedat creanțele față de diverse persoane, de la care are de recuperat bani, către compania Asterion Capital LLC, cu care încheia contracte de cesiune. Compania de asigurări renunța astfel la încasarea sumelor, mulțumindu-se cu o mică parte din valoare. În schimb, sumele recuperate alimentau conturile companiei Asterion Capital.
“Nu este o activitate pe care să o facem zilnic însă, și noi ca și băncile comerciale, ne vindem unele portofolii de asigurări pe care ne ia foarte timp să ne recuperăm banii. Le vindem la 90% din preț și niciodată nu le-am vândut la 10-20% din vaoarea acestora“, susține CFO-ul Euroins.
“Prețul la care aceste cesiuni au loc este o altă problemă care poate afecta Euroins, așa că astfel de tranzacții trebuie verificate atent de autoritățile de supraveghere și control”, susține expertul fiscal citat.
În opinia lui, modul în care o mare companie de asigurări își finanțează companiile afiliate și ulterior renunță la creanțe, prin cesiunea lor către alte companii de afară, la prețuri netransparente, ridică mari semne de întrebare privind supravegherea făcută de autorități, atât ASF, cât și Fiscul român.
“Trebuie văzut cum au afectat aceste operațiuni activitatea financiară a Euroins, pentru că orice companie de asigurări are de îndeplinit criterii de lichiditate și solvabilitate, cu atât mai mult cu cât vorbim de o companie sancționată deseori pentru modul în care gestionează dosarele de daună”, mai spune consultantul fiscal.
PRINCIPALELE FINANȚĂRI EUROINS
(Situația la 31 decembrie 2019)
COMPANIE | SUMĂ | OBSERVAȚII |
Synthetica AD
|
31, 8 milioane leva | Acțiuni cotate |
Eurohold Bulgaria | 5,485 milioane leva | Acțiuni cotate |
Chimimport AD
|
6,663 milioane leva | Acțiuni cotate |
Sentinel Principal Sofia (Euro-Finance) | 7,366 milioane leva | Părți în fonduri comune de investiții |
Avto Union AD
|
1,419 milioane leva | Obligațiuni și alte titluri cu venit fix |
Eurohold Bulgaria AD
|
22,4 milioane euro | Obligațiuni și alte titluri cu venit fix |
Futures Capital AD | 12,117 milioane euro | Obligațiuni necotate |
Starcom Holding
|
6,5 milioane leva | Plasamente obligațiuni |